Dit zijn de grootste fabels op het gebied van lenzen

Of je lens écht achter je oog kan schieten?

Dit zijn de grootste fabels op het gebied van lenzen

Op het gebied van lenzen kunnen er voor brildragers of mensen die nog geen bril of lenzen dragen veel onduidelijkheden zijn. En vaak word je ook bang gemaakt, zo is je vast weleens aangepraat dat je lenzen gemakkelijk kwijt kunt raken of ze zelfs achter je oog kunnen draaien. De experts van Bausch + Lomb onthullen de grootste fabels op het gebied van lenzen. Lees mee:

1/ Je lens kan zich vastzuigen aan je oog

We snappen dat je het de eerste paar keer best eng vindt om je lenzen in te doen, want ga je ze er nog wel uit krijgen? Het antwoord is ja. Lenzen zuigen zich niet vast aan je oog; ze kunnen wel wat gaan plakken maar zijn er met een paar keer knipperen en het gebruik van oogdruppels makkelijk eruit te halen.

2/ Je lens kan achter je oog terecht komen

Ben jij je lens weleens kwijt en zit-ie niet op de plek waar die zou moeten zitten, dan kun je soms gaan vrezen dat je lens achter je oogbal terecht is gekomen. Dit kan echter helemaal niet gebeuren; zo ver kan de lens niet wegdraaien. Dit hebben we te danken aan een beschermend membraan dat onze ogen bedekt en de oogleden verbindt.

3/ Je kunt je lenzen makkelijk kwijtraken

Als in: ze kunnen makkelijk uit je oog schieten. Als je een goed passende contactlens hebt, blijft deze goed op zijn plek zitten. Het kan wel dat hij verschuift maar dan blijft de lens nog altijd in je oog zitten. Een paar keer knipperen doet wonderen, of je moet even goed je handen wassen en 'm met je vinger weer terug op zijn plek schuiven.

4/ Lenzen vergroten de kans op ooginfecties

Zolang jij je lenzen goed verzorgt met lenzenvloeistof en je ze alleen aanraakt met schone handen is er niets aan de hand. Pas er echter wel op dat je je lenzen nooit schoonmaakt met water, dit vermindert de kans op infecties.

5/ Lenzen zijn moeilijk te onderhouden

Als je eenmaal onder de knie hebt hoe jij je lenzen het beste kunt inbrengen, hoeft het echt niet veel meer tijd te kosten dan je bril opzetten. Daarnaast is schoonmaken en opbergen ook geen grote klus, dat moet je met een bril toch ook doen? Lenzen zijn gemakkelijk te onderhouden als je de instructies van de opticien volgt; het is zeker niet tijdrovend.=

Lees ook: Sporten met lenzen of een bril? Dit is de beste keuze

Beeld: Getty Images