Dit zegt het tijdstip waarop je 's nachts wakker wordt over je gezondheid

Hoe laat was het bij jou raak vannacht?

Dit zegt het tijdstip waarop je 's nachts wakker wordt over je gezondheid

Word jij regelmatig ’s nachts wakker en heb je last van slapeloosheid? Dan is het niet goed om dat te negeren: hoe laat je wakker wordt kan namelijk iets zeggen over je gezondheid.

De traditionele Chinese geneeskunde kent een eeuwenoude biologische klok. Volgens die theorie zijn de organen in ons lichaam onderworpen aan een cyclus van 24 uur. Elke twee uur heeft een ander orgaan de hoogste activiteit. Het orgaan dat precies twaalf uur daarvóór het actiefst was, is dan toe aan een rustfase. Door naar de klok te kijken weet je dus welke organen op welk moment op volle kracht werken en welke zich aan het herstellen zijn.

Ziektes kunnen zich laten zien, doordat je last krijgt van bepaalde organen in hun hoogste activiteit. Aan de organen zit volgens de Chinezen ook nog een emotie gekoppeld, waardoor de tijd waarop je wakker wordt iets kan zeggen over zowel je mentale als je emotionele gezondheid. 

Tussen 23 en 1 uur

Deze twee uur is de tijd van de galblaas. Als je dus niet kan slapen binnen dit tijdsbestek, kan dat betekenen dat je galblaas je vertelt dat je bijvoorbeeld minder vet voedsel moet eten, of niet zoveel koffie of alcohol moet drinken. De emotie in dit stadium is bitterheid. Als je last hebt van slapeloosheid in deze periode zou het kunnen dat je te veel oordeelt over jezelf of anderen.Tussen 1 en 3 uur

Dit is de tijd van de lever. Als je in deze periode wakker wordt, kan het zijn dat er iets aan de hand is met je lever. De bijkomende emotie: woede of frustratie. Heb je die dag ruzie gehad met je partner of met die ene vervelende collega van het werk? Dan kan het dat je daardoor wakker wordt.

Tussen 3 en 5 uur

Word je altijd midden in de nacht wakker? Dan kan het zijn dat je ergens verdrietig om bent, zoals het overlijden van een familielid of een recente break-up. Deze twee uur zijn volgens de Chinese biologische klok namelijk de tijd van het verdriet. Naast de tijd van het verdriet staan je longen deze twee uur centraal.Tussen 5 en 7 uur

Deze twee uur maakt je dikke darm overuren. Als je vaak wakker tussen 5 en 7 uur wordt, kan het zijn dat er iets mis is met je spijsvertering. Walging is de emotie die bij dit orgaan hoort. Het kan dus ook dat je bijvoorbeeld ontevreden bent met wat je doet in het dagelijks leven. Probeer ervoor te zorgen dat je een fijne ochtendroutine hebt en dat je iets doet waardoor je zin krijgt in de dag.

Deze dingen moet je eten voor het slapen tegen stress >

Bron: A Healthy Life | Beeld: iStock