Huil jij vaak bij films? Goed nieuws!

Yes!

Huil jij vaak bij films? Goed nieuws!

Start jij een film niet op voordat er een glas wijn, popcorn én een doos tissues binnen handbereik staan? Dan zijn er veel mensen die je de hand kunnen schudden, want hoewel jij je soms misschien een softie voelt, ben je lang niet de enige die huilt bij iedere film. Je vriend en vriendinnen die het wel droog houden lachen je misschien uit, maar jij lacht uiteindelijk het hardst. Uit onderzoek blijkt namelijk dat huilen bij een film gezond is en goed voor je zelfvertrouwen.

Mensen die huilen bij films zijn niet overgevoelig; volgens psychologen heb je de kracht om een ‘parasociale’ relatie op te kunnen bouwen met de personages uit de film of serie die je kijkt. “Je brein kan niet echt onderscheiden of bepaalde relaties echt zijn of fictief”, aldus assistent-professor Jennifer Barnes van de University of Oklahama. Dit klinkt in eerste instantie misschien niet heel positief, maar dat is het wel. “Je zelfvertrouwen kan een boost krijgen, je bent minder eenzaam en je voelt een soort verbondenheid met de personages.”

Aan dit positieve verhaal zit echter een keerzijde; er is namelijk nog niet onderzocht wat de psychologische gevolgen zijn wanneer zo’n parasociale relatie ophoudt zodra de serie of film is afgelopen. “Heb je heel lang en regelmatig naar dezelfde serie gekeken, dan kan de hoofdpersoon een soort vriend worden. Het is dan volstrekt logisch als je even in de war bent als je diegene niet meer ziet.”

Aftellen: deze titels verschijnen in juni op Netflix >

Bron: TIME | Beeld: iStock