Onderzoek: de grootste missers tijdens een sollicitatiegesprek

Zowel in lichaamstaal als verbaal.

Onderzoek: de grootste missers tijdens een sollicitatiegesprek

Omdat een sollicitatiegesprek voor een tijdje een groot deel van je leven kan veranderen, kan het de nodige stress met zich meebrengen. Voor je het weet is er al een oordeel over je geveld, dus een goede voorbereiding is het halve werk. Daarbij moet jij je niet alleen focussen op de antwoorden die je gaat geven en wat je aantrekt, maar je ook bewust worden van de missers die je kunt maken.

De vacaturewebsite Career Builder deed onderzoek naar de meest voorkomende fouten die je zou moeten vermijden als je die baan binnen wil slepen. De grootste deal breakers volgens werkgevers? Met stip op nummer één staat liegen over iets (69 procent), gevolgd door je telefoon opnemen of iemand een berichtje sturen tijdens het sollicitatiegesprek (68 procent). Daarna komen het arrogant overkomen (60 procent), ongepast kleden (50 procent) en schelden (50 procent).

Als het op lichaamstaal aankomt, zijn er ook wat fouten die je moet vermijden. Ten eerste blijkt uit de studie dat 67 procent van de sollicitanten geen oogcontact maakt, terwijl dat het belangrijkst is volgens de werkgevers. Benieuwd naar het volledige lijstje van lichaamstaalfouten? Deze zie je hieronder.

  1. Geen oogcontact maken – 67 procent
  2. Niet lachen – 39 procent
  3. Spelen met iets wat op tafel ligt – 33 procent
  4. Slechte houding – 30 procent
  5. Te veel wiebelen op de stoel – 30 procent
  6. Met armen over elkaar zitten – 29 procent
  7. Spelen met je haar – 27 procent
  8. Slappe handdruk – 21 procent
  9. Te veel handgebaren – 11 procent
  10. Te stevige handdruk – 7 procent

Dit zou je niet meer moeten zeggen op de werkvloer >

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock