Hoe het komt dat alcohol overdag harder aankomt

Aha, je wordt dus niét gek.

Lees ook

De zon staat hoog aan de horizon, er is een strakke blauwe lucht en de temperatuur is heerlijk, redenen genoeg om vanmiddag op een terrasje neer te ploffen. Uiteraard mag een lekkere cocktail dan stiekem niet ontbreken, maar na een paar uurtjes voel je je toch ietwat duf. En dat terwijl je dit in de avond een stuk minder hebt. Daar zijn dus een aantal redenen voor…

Voedingswetenschapper Nyree Dardarian vertelt dat het antwoord een beetje onduidelijk is, omdat het niet zo is dat alcohol overdag anders verwerkt wordt dan in de avond. “Wel heeft wat je verder eet of drinkt een grote invloed op hoe jij je voelt na het drinken – overdag of ’s avonds”. Wanneer jij ’s avonds al je avondeten hebt gegeten, duurt het namelijk langer voordat de alcohol in je bloed terechtkomt.

Innerlijke klok

Hoewel het wel goed is om iets in je maag te hebben voordat je alcohol nuttigt, is het wel zo dat een wijntje of iets dergelijks ’s middags hoe dan ook harder aankomt. “Het is niet zo dat de twee elkaar neutraliseren”. Toch zijn er ook onderzoeken die juist beweren dat er wel degelijk een verband is tussen onze innerlijke klok en het verwerken van een alcoholisch drankje. “Er zit een innerlijke klok in bijna alle cellen van ons lichaam. Die bepaalt wanneer we wakker worden, honger krijgen, willen slapen,… Ook in onze lever zit zo’n klok, die alcohol verwerkt”, aldus Dr. Jospeh Bass van de Amerikaanse Feinberg School of Medicine.

Drink met mate

Wel is het zo dat de zon wel degelijk een invloed heeft. De warmte van de zon zorgt er namelijk voor dat alcohol sneller in het bloed wordt opgenomen, waardoor je het dus sneller licht in je hoofd voelt worden. Het is dus aan te raden om met deze temperaturen erg uit te kijken en te drinken met mate. Vraag er desnoods een glas water bij. Niemand wordt er gelukkig van als jij ’s avonds met barstende hoofdpijn op de bank ligt. 

Dingen die je niet wist over de effecten van alcohol >

Bron: Happy in Shape | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook