Zo was het als transgender-piloot bij defensie

“Ik kwam uit de kast toen ik werkte voor Royal Air Force, een omgeving die vaak geassocieerd wordt met alfamannen”

Zeven jaar geleden kwam Ayla ervoor uit dat ze gevangen zat in het verkeerde lichaam. “In die tijd ben ik erachter gekomen hoe vreselijk bevoorrecht ik ben met de mensen in mijn leven.”

Aan Marie Claire UK vertelt de Britse Ayla over de momenten waarop ze zich er bewust van werd dat ze vrouw wilde zijn, hoe ze ervoor uitkwam en wat dat met haar deed als persoon. “Ik kan niet uitleggen hoe het lichaam waarin ik geboren werd (man) niet matchte met mijn constante gevoel (vrouw)”, vertelt ze. Een groot deel van haar leven probeerde Ayla het gevoel weg te stoppen en praatte ze zichzelf aan dat er iets mis was met haar gevoelens. Dat ze daaroverheen kwam heeft ze niet alleen aan zichzelf te danken, maar ook aan de liefde en steun die ze kreeg van de mensen om zich heen. “Mijn vrouw en ik zijn inmiddels zeventien jaar samen en houden meer van elkaar dan ooit en mijn familie ziet dat ik zo veel beter in mijn vel zit door gewoon mezelf te kunnen zijn.”

Maar het uitkomen voor haar gevoel ging natuurlijk niet zonder slag of stoot; er zijn altijd mensen die bepaalde vooroordelen hebben en zich vasthouden aan een stereotype. “Ik kwam uit de kast toen ik voor Royal Air Force werkte als zoek- en reddingshelikopterpiloot, een omgeving die vaak geassocieerd wordt met alfamannen – geen plek voor transgenders. Maar achteraf was het een van de beste plekken die ik kon wensen. Veiligheid en het succes van ons team stond altijd voorop en iedereen was altijd op zijn best als-ie helemaal zichzelf kon zijn. De mensen die we redden gaven niet om het feit of degene die ze gered had nu transgender was of niet. Er waren andere zorgen die belangrijker waren. Transgender zijn houdt me niet tegen en nadat ik ervoor uitgekomen was, ben ik gestopt met mezelf te verontschuldigen voor wie ik ben. Het is iets dat ik niet kon veranderen, het is iets dat ik al die tijd al was.”

Toch hield Ayla zich soms in als ze erover praatte. Zo wilde ze er altijd zeker van zijn dat ze dit op een plek deed waar iedereen zich goed voelde. “Maar ik realiseerde dat veel mensen om me heen het lastig vonden om er met beide benen in te stappen.” Ze merkte dat mensen vaak de kat uit de boom keken tijdens zo’n gesprek en dat het even duurde voordat de ongemakkelijkheid eraf was. “Maar dat is iets vanuit beide kanten.”

Heftig: deze vrouw werd 4 jaar vastgehouden als seksslaaf in Londen >

Bron: Marie Claire UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws