Deze social media zijn het slechtst voor je health

Waarschijnlijk gebruik jij deze héél vaak...

Lees ook

Als je alleen al om jezelf heen kijkt, merk je het al: het grootste deel van de mensen is actief op social media. Van je collega’s tot je moeder en zus. Volgens onderzoekers is dat online leven alleen helemaal niet zo goed voor je; de mentale gezondheid van jonge mensen zou eronder kunnen lijden.

Om tot deze conclusie te komen, deed The Royal Society for Public Health’s voor hun #stausofmind campagne onderzoek naar de invloed van social media op de gesteldheid van jongeren. Meer dan 1.400 mensen tussen de veertien en 24 jaar oud werden ondervraagd. Wat bleek? Social media zouden verslavender zijn dan sigaretten en alcohol. Daarnaast zouden deze apps angst en depressie met zeventig procent hebben verhoogd in de afgelopen 25 jaar.

De grootste boosdoeners volgens het onderzoeksteam zijn Instagram en Snapchat. Omdat het hier voornamelijk draait om beeld, komen hier veel foto’s van lichamen waar vooral vrouwen onzeker van kunnen worden, wat zou kunnen leiden tot angst en slapeloosheid. Ook FOMO – fear of missing out ­­– zou een grote rol spelen bij het ontstaan van depressieve gevoelens.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Uit hetzelfde onderzoek zou blijken dat YouTube wel een positieve uitwerking zou hebben op de gebruikers ervan. Hier zouden namelijk de meeste supportive communities te vinden zijn die gevoelens als angst en eenzaamheid zouden verminderen. YouTube zou een van de beste plekken zijn als het gaat om zelfexpressie en het werken aan je identiteit.

Werkt een digital detox echt tegen stress? >

Bron: Marie Claire UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook