Heeft technologie ervoor gezorgd dat we banger zijn voor public shaming?

“De psychologische schade hiervan op langere termijn is enorm”

Lees ook

Public shaming: het bestaat al eeuwen, maar sinds de komst van social media zijn we nog banger om aan de publiekelijke schandpaal genageld te worden.

Een tweet, Snapchat of een post in je Instagram-stories: het lijkt misschien onschuldig en het is natuurlijk snel verwijderd, maar een screenshot is ook sneller gemaakt dan je denkt. Voor je het weet kan je berichtje gedeeld worden en wordt je publiekelijk beschaamd. Je kunt ook ongezien op de foto gezet worden en op die manier met public shaming in aanraking komen. “De psychologische schade op langere termijn is enorm”, aldus psychiater Carrie Barron tegenover Marie Claire UK. “Het kan de oorzaak zijn van een posttraumatisch stress-syndroom.  Als er zoiets dramatisch gebeurt, kan het veel doen met je zelfbeeld. Bij mensen die niet heel sterk in hun schoenen staan, kan het helemaal hard aankomen.”

De Britse journalist, schrijver en filmmaker Jon Ronson schreef een aantal jaar geleden een boek over public shaming, genaamd So You’ve Been Publicly Shamed, waarmee hij de internationale pers haalde. Hierin schreef hij over mensen die publiekelijk aan de schandpaal zijn genageld. Wat vind jij, heeft social media onze angst groter gemaakt?

3 x tips om de beste LinkedIn-foto te maken >

Bron: Marie Claire UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook