Deze vrouwen ontsnapten uit handen van Boko Haram

“Mijn hart was gebroken, ik was ontzettend bang.”

April 2014 was de periode die de geschiedenisboeken inging als het moment dat er 276 schoolmeisjes werden gekidnapt in Nigeria door terreurorganisatie Boko Haram. De hashtag #BringBackOurGirls ging direct viral, maar in de maanden erop werden er nog meer meisjes ontvoerd. Gelukkig wisten er vrouwen te ontsnappen en onlangs werden er 82 meisjes vrijgelaten die weer herenigd zijn met hun familie.

Voor het eerst doen vrouwen die ontsnapt zijn uit de handen van Boko Haram hun verhaal. Marie Claire UK sprak Dada (15) en Gogoji (17) over hun gevangenschap én vrijheid.

Toen de 15-jarige Dada werd meegenomen door Boko Haram, was ze pas twaalf jaar oud. Op dat moment verschuilde ze zich met haar zus in hun huis in Jakana, terwijl ze schoten hoorden van buiten. De deur werd ingetrapt en beide meisjes werden meegenomen naar een dorp waar honderden andere meisjes gevangen werden gehouden. Ze zagen hoe kinderen moesten toekijken terwijl een meisje werd gedwongen in het vuil te liggen en vervolgens werd onthoofd. “Ze zeiden: ‘Als iemand probeert weg te rennen, gebeurt dit ook met jou’. De ogen van het meisje stonden wagenwijd open”, herinnert Dada zich. Dat was slechts een van de dingen die Dada meemaakte in het dorp; een aantal maanden later kreeg ze een man toegewezen die haar verkrachtte. De eerste keer, maar er volgden er nog veel meer. Uiteindelijk wist Dada te ontsnappen en reisde ze dagen door de savanne zonder voeding. Toen ze bij een militair kamp aankwam in Kameroen, kwam ze erachter dat ze zwanger was. En dat kind kwam er. “Soms word ik boos als ik naar haar kijk”, vertelt ze. “Maar dan bedenk ik me dat ik niet zonder haar zou kunnen.”

Ook Gogoji werd meegenomen door Boko Haram, op 13-jarige leeftijd. “Middenin de nacht hoorde ik een klap op de deur”, aldus Gogoji. “Ze zeiden dat ze een meisje zochten dat ze die dag op de markt hadden gezien. En dat was ik.” Het duurde twee jaar voordat het meisje weer op vrije voeten was. Tijdens haar gevangenschap werd ze uitgehuwelijkt aan Abuwar, die haar keer op keer verkrachtte. “Ik ben heel vaak verkracht. In het tweede jaar van ons huwelijk raakte ik zwanger, de eerste vier maanden wist ik van niets. Tot ik iets voelde bewegen in mijn buik. Mijn hart was gebroken, ik was ontzettend bang.” Na twee dagen overleven in het bos wist Gogoji te ontsnappen en aan te komen bij Nigeriaanse militairen die haar leven redden.

Hoewel een paar meisjes net als Gogoji en Dada wisten te ontsnappen uit de handen van Boko Haram, zijn er nog steeds veel vrouwen die gevangen worden gehouden. Degenen die nu vrij zijn, worden door hulporganisaties als UNICEF geholpen om hun leven weer op te pakken.

Deze Syrische vluchteling zwom voor haar leven en gaat nu voor goud >

Bron: Marie Claire UK | Foto ter illustratie: ANP

Laatste nieuws