5 tekenen dat je een stap terug moet doen op werk

Ai, herkenbaar?

Laten we voorop stellen dat het doodnormaal is dat je soms geen zin hebt om te werken, dat je zo nu en dan stress hebt en dat het af en toe voelt alsof je alleen werkt om je vaste lasten te kunnen betalen. Maar wanneer het iedere dag voelt alsof je werk alleen maar een last op je schouders is en als elke ochtend voelt als een maandagochtend, is het misschien tijd om een stapje terug te doen. En zo zijn er nog een aantal waarschuwingssignalen: 

1/ In je hoofd ben je nooit vrij

Dat je na een dag werken niet meteen de knop kunt omzetten, is niet zo gek. Je loopt voor jezelf nog even na of je alles gedaan hebt en dan kan het ontspannen beginnen. Of niet? Haast jij je door de file naar huis om vervolgens alvast te beginnen aan de presentatie die je over een week pas hoeft te geven? Probeer je werk los te laten, ontspanning is minstens zo belangrijk als de uren die je werkt. Vergeet niet dat je baas je ook dankbaar zal zijn als jij ’s avonds gewoon je rust pakt; dat zorgt er namelijk alleen maar voor dat je de volgende dag ontspannen bent.

2/ Je relatie en vriendschappen lijden eronder

Merk je dat je om het minste en geringste ruzie zoekt met je partner en alles op hem afreageert? Kun je het niet opbrengen om op zaterdagmiddag met je vriendinnen te gaan lunchen? Neem je (onbewust) meer afstand van de mensen van wie je het meest houdt als gevolg van je werk, pas dan je prioriteiten aan. Tijd doorbrengen met vrienden, familie en je grote liefde zorgt voor geluksgevoelens die je baan je niet kan bieden. Hartstikke belangrijk, dus.

3/ Zelfs kleine taken kosten je veel moeite

Al je mails beantwoorden kost misschien wat tijd, maar het is niet de moeilijkste taak van de dag. Als je continu zulke kleine maar noodzakelijke taken voor je uitschuift, kan dat geen goed teken zijn. Begin bij het omgooien van je schema: doe je nu eerst je mailbox, probeer dat dan eens te verplaatsen naar een ander moment van de dag. Zo kun je de ‘sleur’ verslaan.

4/ Aan het eind van de dag ben je gesloopt

Kun jij ’s avonds niets anders dan op de bank liggen en niets doen, doordat je zulke zware werkdagen hebt? Probeer eens na te gaan of je dag écht zo zwaar was of dat je het alleen zo beleeft. Sporten kan je helpen om weer meer energie te krijgen, doordat je lichaam bepaalde stofjes aanmaakt wanneer je beweegt. 

5/ Je motivatie is ver te zoeken

Je hoofd zit zo vol dat je geen ruimte meer hebt om out of the box te denken en op nieuwe ideeën te komen. Waarom zou je ook, want er wordt toch niets mee gedaan. Ai, klinkt dit herkenbaar? Ga na of je een aantal dagen vrij kunt nemen; trek erop uit om je hoofd leeg te maken. Het is echt niet erg om wat gas terug te nemen.

Stress op je werk? Zo vertel je het slim tegen je baas >

Bron: Cosmopolitan US | Beeld: iStock

Laatste nieuws