7 x Dingen die je wil weten over topmodel Ashley Graham

Een van de bekendste modellen met een maatje meer én het nieuwe gezicht van Marina Rinaldi.

Lees ook

Ze is een van de bekendste modellen met een maatje meer én ze is het nieuwe gezicht van Marina Rinaldi, voor wie ze ook een capsulecollectie ontwierp. En deze dingen wil je hoe dan ook over haar weten.

1/ Kom niet aan met de term plus-size

“In één jaar tijd ging model Ashley Graham (29 jaar, 1.75 meter, maat 44-46) van ‘wie?’ naar covers van fashionglossy’s, met dank aan groeiende belangstelling voor meer smaken, kleuren en maten op de catwalk. Aan de term ‘plus-size’ heeft ze echter een gloeiende hekel: “Het is om moedeloos van te worden”, zegt ze. “We horen het te hebben over diversiteit voor vrouwen, die term is gewoon het zoveelste label. Je zegt toch ook niet ‘mager model’?”

2/ Ze peinst niet over afvallen

Vroeger wilde ik vaak dat ik dunner was”, zegt ze. “Nu zou het als ontrouw aan mezelf voelen om op dieet te gaan. Veel van wie ik ben, houdt verband met mijn maat en ik ben zo blij met wie ik ben. Tien jaar lang hoorde ik dat ik alleen maar cataloguswerk zou kunnen krijgen. Ik kwam bij IMG Models en boem, vijf covers in één jaar. Ik eet gezond, ik sport – ook als je niet dun bent kun je atletisch zijn.”

3/ Cellulitis zorgde voor een doorbraak

“Ik ben te dik, ik ben te mager, ik ben te knap, ik ben te lelijk”, zegt Ashley. “Als het erop aankomt, is geen enkele vrouw ooit goed genoeg voor deze samenleving. Laat je niet neerhalen door anderen. Wees de vrouw die je bent, wees je eigen rolmodel en zo een voorbeeld voor anderen. Omarm de verschillen, die maken ons mooi. Ik ben begonnen met vol zelfvertrouwen te praten over mijn cellulitis, mijn rugvet en de putjes in mijn armen. Het is er en toch mag ik er zijn. Zo kom je op de cover van Sports Illustrated, mensen.”

4/ Ze heeft haar eigen hashtag

Ashley maakt deel uit van #WomenAreTheFuture, de campagne van Marina Rinaldi, die in deze vrouwonvriendelijke tijden onder president Trump extra lading heeft. Daarnaast ontwierp ze voor het label de Shapely-capsulecollectie, met cocktailjurken die het effect van een korset hebben, maar dan met ‘maximaal comfort’.

5/ Powervrouw met vallen en opstaan

“Ik heb gedatet met alle types Foute Man”, zegt Graham. “Bij jongens was ik op zoek naar bevestiging voor mijn lichaam. Er was er een… Hij heeft me nooit geslagen, maar wel tegen een muur gegooid. Ik wist niet hoe ik bij hem weg moest komen, omdat ik zo onzeker was. Een andere vriend dumpte me met de woorden: ‘Ik ben bang dat je net zo dik wordt als mijn moeder.’ Toen besefte ik: dat is wat we meekrijgen, dat we voor de spiegel moeten gaan staan, een vetrol moeten vast pakken en moeten zeggen: ik moet hier iets aan doen.”

6/ Ze stelde haar vriend op de proef

Ashley Graham heeft al acht jaar een latrelatie met cineast Justin Ervin. Ze trouwden in 2010 en doken pas op hun huwelijksnacht met elkaar het bed in. “Het gaf me het gevoel dat ik de power terugkreeg in mijn liefdesleven. Het was moeilijk, want hij is een lekker ding. Maar hij respecteerde me omdat ik ‘het’ niet zomaar weggaf. Ik adviseer mijn vriendinnen drie maanden te wachten. Gewoon om te kijken of hij het kan. Is dat zo, dan heb je een goede vent te pakken. Verklaar me voor gek, maar voor ons werkte het. We hebben geweldige sex!”

7/ Ze slaat keihard terug

Graham is een van de juryleden in het nieuwe seizoen van America’s Next Top Model (ANTM). “Ik heb er zin in”, zegt ze. “Toen ik een jaar of 17, 18 was deed ik een groepsshoot. Een meisje, maat 32-34, zei tegen me: ‘Word jij echt betaald voor deze klus?’ Alsof ze zich niet kon voorstellen dat iemand met mijn maat modellenwerk kon doen. Je reinste maatdiscriminatie. ANTM is voor mij een manier om erop te hameren dat schoonheid vele vormen heeft.”

Plus-size model heeft de krachtigste body positive boodschap voor 2017 >

Tekst: Puck van de Heuvel | Beeld: xxx

 

Laatste nieuws

Zie ook