Dit moet je weten als saunaliefhebber

Een bezoekje zou hartstikke goed zijn voor je brein.

Ga jij graag naar de sauna om even lekker te ontspannen? Dan is er voor jou goed nieuws! Uit recent onderzoek van de Universiteit van Oost Finland is namelijk gebleken dat het regelmatig naar de sauna gaan het risico op dementie kan verminderen. 

Betere bloedcirculatie
De onderzoekers hebben twintig jaar lang 2.000 mannen gevolgd. Bij de mannen die tussen de vier en de zeven keer per week naar de sauna gingen werd maar liefst 66 procent minder vaak de diagnose dementie vastgesteld. Het zou alles te maken hebben met de ontspannen staat van het lichaam en de verbeterde bloedcirculatie. Hoewel het algemeen bekend is dat de sauna goed is voor de gezondheid, is dit de eerste keer dat er een conclusie is getrokken met deze bevindingen. 

Conclusie
Professor Jari Laukkaben zegt er het volgende over: “Het is geweten dat onze cardiovasculaire gezondheid invloed heeft op onze hersenen. Je goed en ontspannen voelen terwijl je in sauna zit, kan ook een rol spelen.” Wel zullen er meer onderzoeken naar dementie en sauna’s moeten komen om 100 procent zeker te zijn van deze conclusies. “Regelmatig bewegen, stoppen met roken en extra veel voedsel eten met antioxidanten in zijn tot nu toe de enige dingen, waarvan vaststaat dat ze het risico op dementie kunnen verlagen”, aldus de professor.

Lees ook: Goed nieuws! Wijn werkt stimulerend voor je brein

Beeld: iStock

Laatste nieuws