Waarom je soms schokt voordat je in slaap valt

Hands up als je hier weleens last van hebt!

Lees ook

Je hebt het vast weleens meegemaakt: je ligt heerlijk in bed en net voordat je bijna in een diepe slaap valt, lijkt het alsof je valt en schokt je lichaam. You are not alone, zeventig procent van de mensen zou namelijk weleens een zogeheten ‘hypnagoge schok’ hebben ervaren. Eén duidelijke reden waar het vandaan zou kunnen komen, is er niet. Er zouden twee theorieën zijn als we wetenschappers mogen geloven. Let je op?

Je lichaam kan schokken wanneer je lichaam zich in de hypnagoge toestand bevindt. Dat wil zeggen: het moment waarop je van wakker naar slapen gaat. In deze periode maakt je lichaam een stof aan om je spieren in een ruststand te houden terwijl je slaapt. De aanmaak van serotonine – die je spieren onder controle houden – neemt daarentegen af waardoor je spieren in de war raken. Het gevolg? Je schokt.

Theorie nummer twee vertelt ons dat de schokken ontstaan als lichaamseigen beschermingsinstrument, zo schrijft Man Man. Dit zou in ons lichaam ‘gebouwd’ zijn om onze voorouders wakker te schudden wanneer zij tijdens het slapen uit een boom zouden vallen.

De precieze oorzaak van de schokken is dus niet helemaal duidelijk, maar volgens onderzoekers zou het wel een gevolg kunnen zijn van bijvoorbeeld stress, vermoeidheid en cafeïne.

5 Dingen die je kunt doen voor een betere nachtrust >

Bron: Man Man | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook