Hoe je nog beter kunt genieten van je vrije dagen

Zo vliegt je weekend minder snel voorbij.

Lees ook

In het weekend ben je dan wel vrij van je werk, maar soms kun je alsnog niet helemaal tot rust komen. Op zaterdagmiddag ga je lunchen met vriendinnen, ’s avonds een hapje eten met je vriend om vervolgens met vriendinnen de stad in te gaan. Op zondag sport je en heb je daarna familieverplichtingen. En ja, dan is het weekend dus voorbij voordat je het door hebt.

Hoe ontspannend een theetje drinken met vriendinnen of uiteten met je vriend ook klinkt, volgens Amerikaanse onderzoekers kom je er niet van tot rust. Uit dertien studies van de Olin Business School van Washington University blijkt dat je jouw vrije tijd niet helemaal vol mag plannen. Vooruit plannen zou uit den boze zijn, omdat dit ervoor zou zorgen dat je er niet optimaal van geniet. “Wanneer je vrije tijd heel concreet inplant, voelt het meer aan als werken”, aldus wetenschapper Selin Malkoc. “Daardoor word je minder enthousiast over de ingeplande activiteiten en geniet je er minder van.”

Het is natuurlijk lastig om helemaal niets te plannen en dat beseffen de wetenschappers zich ook, maar toch is er een oplossing voor het probleem. “In plaats van een specifieke tijd af te spreken, spreek je af ‘in de namiddag’ of ga je naar een feestje ‘na het eten’. Zo voelt het minder aan als ‘moeten’ en geniet je er meer van.”

Zó ontstressen succesvolle mensen in het weekend >

Bron: TIME Magazine, HLN | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook