Bewezen: dit is de veiligste plek in het vliegtuig

Waar zit jij het liefst?

Als je een ticket boekt naar een tropisch oord en je zelf je zitplek in het vliegtuig uitzoekt, zoek je deze waarschijnlijk uit op comfort. Waar je ook naar kunt kijken, is hoe veilig de plek is waar je uiteindelijk gaat zitten. Maar hoe vind je die?

Volgens Alison Duquette – woordvoerder van de Federal Aviation Association – is dat een lastige opgave, gezien ieder vliegtuigincident uniek is. “Bijgevolg is dat er dus geen veiligste zitplek is”, vertelt ze aan The Huffington Post. Toch is er een onderzoek op losgelaten door eerdere fatale vliegtuigonderzoeken en de vliegtuigstoelen daaruit naast elkaar te leggen. Uit onderzoek van wetenschapstijdschrift Populair Mechanics zouden de stoelen in het achterste gedeelte van het vliegtuig (achter de vleugel) de grootste kans hebben op overleving (69 procent). Ter hoogte van de vleugel zou het percentage liggen op 56 procent tegenover 49 procent overlevingskans voorin het vliegtuig.

Ook Time Magazine deed ooit een soortgelijk onderzoek. Hierbij werd de data van zeventien ongelukken naast elkaar gelegd. Wat bleek? De conclusies kwamen zeker in de buurt van de onderzoeksresultaten van Populair Mechanics. Volgens Time zou de kans op overlijden achterin het vliegtuig namelijk op 32 procent liggen. In het midden gold een percentage van 39 procent, voorin een percentage van 38 procent.

De kans op een crash is gelukkig erg klein en of jij je zou moeten laten leiden door de onderzoeksresultaten, valt te betwisten. Maar zo heb je in elk geval een soort richtlijn als jij je vliegtuigstoel uitkiest.

Hierdoor is een jetlag heftiger als je van west naar oost vliegt >

Bron: The Huffington Post | Beeld: iStock

Laatste nieuws