Moeite met een baan vinden? Dat kan liggen aan een gebrek aan deze skills

Waar moet jij per direct aan gaan werken?

Moeite met een baan vinden? Dat kan liggen aan een gebrek aan deze skills

Je kunt nog zo goed zijn in je werk en over de skills bevatten die passen bij jouw functie, maar als het ontbreekt aan zogeheten ‘soft skills’ kan het toch best lastig worden om die baan te krijgen. Volgens onderzoek zou dit voor werkgevers namelijk zwaar wegen, zo blijkt uit onderzoek onder 530 Nederlandse, Belgische, Franse en Luxemburgse werkgevers.

Wat soft skills precies inhouden? Uit de studie blijkt dat het hebben van de juiste werkhouding (46 procent), flexibiliteit (39 procent), mondelinge communicatie (38 procent), professionele uitstraling (33 procent) en op tijd zijn (30 procent) essentieel zijn om in aanmerking te komen voor een baan. Ontbreekt het aan deze vaardigheden of beschik je ze onvoldoende, dan zou dit een reden zijn om je niet aan te nemen. En volgens de ondervraagden zou het ontbreken hieraan vaak voorkomen bij mensen die op jonge leeftijd klaar zijn met studeren en het werkveld ingaan. Zij zouden het meeste moeite hebben met schriftelijk communiceren (48 procent), kritisch naar zichzelf kijken (46 procent), inzicht hebben in sterktes en zwaktes (44 procent) en omgaan met conflicten (44 procent).

De onderzoekers willen jongeren hier een helpende hand in aanreiken door het project ‘app-titude’ op poten te zetten. Met de online tool Test Your Selfie kunnen ze achterhalen of zij over de soft skills bevatten of niet. Handig, want dan weet je meteen waar je aan moet werken!

Dit ene ding zou je nooit mee mogen nemen naar je sollicitatie >

Bron: HLN, Belga | Beeld: iStock