Zo maak je indruk tijdens een sollicitatie als je geen werkervaring hebt

You can do it!

Zo maak je indruk tijdens een sollicitatie als je geen werkervaring hebt

Vaak is het een van de punten in een vacature: een X aantal jaren werkervaring vereist. Wat doe je dan als je net klaar bent met studeren en geen werkervaring hebt? Niet solliciteren?

Volgens onderzoek door onze zuiderburen zou ruim de helft van de jongeren denken dat werkgevers afknappen op hun gebrek aan werkervaring, terwijl dat vaak onterecht is. Als je geen werkervaring hebt, zou je gewoon je stoute schoenen aan moeten trekken en juist je beste beentje voor moeten zetten om je potentiële toekomstige werkgever te overtuigen. En met deze tips moét dat goed komen.

1/ Al je originele (!) pluspunten op een rij

In ieder sollicitatiegesprek wordt – hoe cliché ook – wel gevraagd naar je sterke punten. Het is belangrijk dat je deze zo origineel mogelijk beantwoordt, je wil immers dat jij de baan te pakken krijgt. Bedenk wat anderen over je zouden zeggen, van studiegenoten tot docenten en vorige werkgevers. Hoe heb je in het verleden goede resultaten behaald en welke skills of prestaties maken jou uniek? Vertel ook hoe je ooit gefaald bent en hoe je daarvan geleerd hebt. Kritisch naar je eigen werk kijken en fouten inzien zijn ook pluspunten.

2/ Wat is precies de functie?

Het makkelijkste is om op zoek te gaan naar mensen die een soortgelijke functie doen als waar jij naar op zoek bent. Praat met hen en zorg ervoor dat je de baan zo goed mogelijk begrijpt. Zo krijg je een realistischer beeld van het werk en kun je kijken hoe jij binnen die functie past. Op die manier kun je veel toegespitstere antwoorden geven tijdens een sollicitatiegesprek en dat zal zeker in je voordeel werken.

3/ Oefen en vraag om feedback

Voordat je naar een sollicitatiegesprek gaat is het slim om met iemand je gesprek door te nemen. Je weet natuurlijk nooit wat je kunt verwachten, maar het is nooit verkeerd om te oefenen. Vraag degene die tegenover je zit om niet alleen te letten op de antwoorden die je geeft, maar ook op je houding.

Ben je het achteraf toch niet geworden? Wees niet bang om het bedrijf na te bellen en te vragen om feedback. Daar kun je de alleen maar van leren!

Zo beantwoord je de sollicitatievraag: 'Waarom moeten we jou kiezen?' >

Bron: HLN | Beeld: iStock