Dingen die je niet wist over de effecten van alcohol

Nummer één? Anyone?

Dingen die je niet wist over de effecten van alcohol

Op een vrije feestdag als Koningsdag is de kans groot dat jij met een wijntje in je hand op een festival of in de stad staat. Dat jij je een aantal drankjes verder niet meer zo fris en fruitig voelt als aan het begin van de dag, is geen onbekende bijwerking. Maar wedden dat je deze dingen niet wist over de effecten van alcohol?

1/ Vrouwen kunnen er minder goed tegen

Sorry dames, maar helaas is het toch echt zo. Over het algemeen gezien hebben vrouwen minder lichaamsvocht dan mannen waardoor de alcohol sneller wordt opgenomen. Daarnaast zorgt een kleinere lever ervoor dat drank minder gemakkelijk kan worden afgebroken. Nog een puntje: bij vrouwen wordt er minder alcohol afgebroken in de maag, waardoor er meer in het bloed terecht komt. Drinken vrouwen dus evenveel als mannen, dan komt het tot dertig procent harder aan.

2/ Zo rood als een tomaat

Oei, herkenbaar? Als jij hier last van hebt komt het doordat jouw lever er langer over doet om aceetaldehyde – de stof waarin je lichaam alcohol omzet – om te zetten naar acetaat. Dat resulteert in een rood hoofd.

3/ Geen enkel product kan de alcoholafbraak versnellen

Je kunt je misschien wel beter voelen nadat je een glas water hebt gedronken of even een frisse neus hebt gehaald, maar de afbraak van alcohol wordt er niet door versneld. Daarentegen kan de opname van alcohol wel worden vertraagd, namelijk met het innemen van koolhydraten.

Deze dingen gebeuren met je lijf wanneer je stopt met alcohol >

Bron: HLN, Women's Health | Beeld: iStock