Haal alle smaken uit je kopje koffie en win een reis naar Costa Rica

Pssst... wij hebben de beste tips voor je om deze reis te winnen!

Haal alle smaken uit je kopje koffie en win een reis naar Costa Rica

Sommigen beschouwen koffie enkel en alleen als een cafeïneshot voor extra energie, maar laten we toegeven: koffie is veel meer dan dat. Voel jij je als een kind in een snoepwinkel als je tussen alle verschillende koffiesoorten staat in de Nespresso Boutique? Dan heeft het koffiemerk een leuke uitdaging voor je.

Welke is welke? Zo luidt de slogan van de zoektocht naar de Nespresso Meesterproever 2017. It’s all about het herkennen van smaken en het onderscheiden van de verschillende koffiesoorten. Lukt het jou om er met de titel vandoor te gaan, dan word je beloond met een reis naar het koffieland Costa Rica. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, toch?

Marie Claire schakelde smaakexpert Peter Klosse in om dé tips te mogen ontvangen om de titel Nespresso Meesterproever te kunnen winnen. Ten eerste wil hij de deelnemers meegeven om bewust van een kop koffie te genieten. “Proef verschillende naast elkaar en probeer de verschillen waar te nemen”, aldus Klosse. “Gebruik daarbij je eigen woorden om de smaken te omschrijven en denk hierbij niet wat een echte koffiekenner erover zou zeggen. Door je eigen woorden te gebruiken, ben je straks beter in staat om de verschillende smaken te herkennen. Je moet je eigen jargon opbouwen.”

Daarnaast zou je op tijd moeten beginnen, wil je een echte kenner worden. “De één is er beter en sneller in dan de ander, maar je moet natuurlijk niet een avond van tevoren beginnen. Geef je hersenen de tijd om de smaken op te slaan. Een goede wijnkenner moet ook jaren trainen, dat is bij koffie niet anders. En als je weinig tijd hebt, is het categorie ‘uitdaging’.”

Tot slot moet je volgens Klosse niet vergeten om te slurpen. “Zo geef je veel lucht de kans om mee te doen, waardoor je meer aroma en karakter kunt proeven”, legt hij uit. “Hiervoor kun je een grote lepel gebruiken waarvan je de koffie slurpt. Zorg er in elk geval voor dat de maten van de kopjes hetzelfde zijn, zodat je geen verschillen in variabelen hebt. Anders is het moeilijker om de verschillen te proeven.”

Je kunt meedoen door naar een van de Boutiques van Nespresso te gaan. Hier krijg je vier capsules te proeven uit 24 verschillende Grands Crus. Raad je van iedere koffie de soort, dan ga je door naar de volgende ronde. Tot je de finale hebt behaald en kans maakt op een reis naar Costa Rica. Deze eerste ronde duurt tot 14 mei, de finale en prijsuitreiking zal plaatsvinden in de eerste week van juni.

Nóg een gezondheidsvoordeel van koffie >

Bron: Nespresso, Peter Klosse | Beeld: iStock