Zo nail je een sollicitatie in minder dan een seconde

Hallo, nieuwe baan!

Lees ook

Onlangs bleek uit onderzoek dat de eerste indruk wel degelijk telt. Bewust of onbewust ontstaan er in de eerste halve seconde van een ontmoeting (ja, zo snel) al vooroordelen; na dit ultrakorte moment zou men automatisch op zoek gaan naar bevestiging van die vooroordelen.

In Engeland worden sinds kort trainingen aangeboden voor sollicitanten, genaamd Rehearse It. Hierbij word je getraind om binnen een fractie van een seconde een goede eerste indruk te maken. Hun toptips?

Vóór een sollicitatiegesprek

“Neem de tijd om een zelfverzekerde maar ontspannen pose aan te nemen”, aldus Robin Roberts die meehielp bij het opzetten van de cursus. “Als de interviewer aan komt lopen, maak je vriendelijke small talk en neem je subtiel zijn of haar houding over.”

Let op je attitude

Natuurlijk is het belangrijk om een goede outfit uit de kast te trekken, maar je uitstraling is minstens zo belangrijk. “Vaak worden mensen met een ‘suffe’ outfit eerder aangenomen dan een goed geklede kandidaat die nog aan zijn attitude moet werken.”

Zorg ervoor dat de juiste dingen op je cv opvallen

Uit onderzoek is gebleken dat men maar zo’n zes seconden naar je cv kijkt, wat betekent dat de interviewer tijdens het gesprek vaak niet meer weet dan je voor- en achternaam. Wil je dat jouw vorige relevante baan de interviewer bijblijft, zorg er dan voor dat deze extra opvalt op je cv.

Let op je handen

Gebruik je handen bij het vertellen van je verhaal, zo maak je het levendiger en boeiender. Maar let op dat je niet met je armen in de rondte gaat zwaaien. Ben je daar wel bang voor, leg ze dan gewoon op tafel in een relaxte pose. Dat ziet er een stuk zelfverzekerder uit.

Een goed begin is het halve werk…

… maar zorg ook voor een sterk einde! Doe alsof de tijd vloog en zorg ervoor dat het eruit ziet alsof jij het afgelopen uur niet beter had kunnen besteden. Wel iets om te oefenen voor de spiegel.

Deze eigenschap moet je hebben om meer te verdienen >

Bron: Marie Claire UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook