De twee eigenschappen die koppels nodig hebben voor een langdurige relatie

Het is waarschijnlijk niét wat je verwacht.

De twee eigenschappen die koppels nodig hebben voor een langdurige relatie

Als je aan een relatie begint en het voelt ontzettend goed, dan hoop je natuurlijk dat jullie het nog lang uithouden samen. De hamvraag is dan ook: wát is het geheim van een succesvolle en langdurige relatie?

Onderzoekers besloten het uit te zoeken en vergeleken pasgetrouwde koppels met stellen die al een tijd een succesvol huwelijk hadden. Ze kwamen tot de ontdekking dat vriendschap en vrijgevigheid de twee eigenschappen zijn die een koppel nodig heeft.

Hoe ze tot deze conclusies kwamen? In de eerste fase van het onderzoek werden de deelnemende stellen ondervraagd over hun relatie, terwijl ze vastgekoppeld waren aan een computer. Ze moesten ondermeer vertellen hoe ze elkaar hadden leren kennen en wat hun meest dierbare herinneringen waren aan hun relatie. Tijdens hun verhalen werden hartslag, zweetproductie en bloeddruk gemeten.

Zes jaar later werden de deelnemende koppels weer bij elkaar geroepen om te horen of ze nog steeds samen waren. Hierna werden de koppels onderverdeeld in twee groepen: de ‘masters’ en de ‘disasters’. Slechts dertig procent van de koppels was nog samen en had een gelukkig huwelijk. Dit zouden ze te danken hebben aan gedeelde fijne herinneringen, overeenkomsten in de antwoorden die ze in de eerste fase gaven en tekenen van echte vriendschap.

Dit vinden mannen het aantrekkelijkst aan een vrouw >

Bron: Marie Claire UK | Beeld: iStock