Deze dingen gebeuren met je lijf wanneer je stopt met alcohol

Iets te diep in het glaasje gekeken?

Lees ook

Gisteravond iets te diep in het glaasje gekeken en werd je vandaag wakker met het gevoel dat je nooit meer wil drinken? Stoppen met alcohol kan veel veranderingen met zich meebrengen voor je lijf; het heeft immers niet alleen invloed op hoe jij je voelt maar ook op hoe je eruit ziet. Wat er allemaal met je lichaam kan gebeuren? Lees en leer.

1/ Je valt af

In alcohol zitten ontzettend veel calorieën. Het is dan ook logisch dat je wat zult afvallen als je stopt met alcohol. In een glas bier zitten bijvoorbeeld tussen de 120 en 160 calorieën en in een glaasje rode wijn 123.

2/ Je wordt minder snel ziek

Als je veel drinkt, zul je gemerkt hebben dat je weerstand niet optimaal is. Dit komt doordat alcohol bepaalde eiwitten uitschakelt die normaal gesproken virussen en bacteriën zouden weren.

3/ Je vruchtbaarheid neemt toe

Kinderwens? Ook dan zou je misschien moeten stoppen met het drinken van alcohol. Alcohol kan er namelijk voor zorgen dat de eisprong wordt afgeremd, de rijping van de eicel wordt belemmerd en (bij mannen) dat het transport van de zaadcellen wordt verstoord.

4/ Je huid wordt mooier

Naast het feit dat alcohol uitdroogt, kan het ook zorgen voor een grauwe huid en onzuiverheden. 

5/ Je slaapt beter

Je valt dan misschien sneller in slaap als je een drankje op hebt, maar voor je nachtrust doet het weinig goeds. Je lichaam is in de nacht namelijk bezig om de alcohol af te breken en komt daardoor niet goed tot rust. Ook blijf je in een ondiepe slaap hangen, waardoor je je rust niet goed kunt pakken. Daarom ben je meestal vroeg wakker na een avondje stappen.

6/ Je lever kan herstellen

Je lever heeft het zwaar te verduren als je vaak en veel drinkt. Daarom is het verstandig om een adempauze in te lassen, zodat het belangrijke orgaan kan herstellen, en zich weer kan bezighouden met het verwijderen van andere gifstoffen uit je lichaam.

Science says: koppels die evenveel drinken blijven langer samen >

Bron: Happy in Shape | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook