Zo beantwoord je de sollicitatievraag: ‘Waarom moeten we jou kiezen?’

Maak nóg meer kans op die baan!

Lees ook

Onverwachte vragen kunnen een sollicitatiegesprek moeilijk maken, maar ook de standaardvragen zou je niet moeten onderschatten. Juist omdat ze iedere keer weer worden gesteld aan iedereen die de revue passeert, zijn originele antwoorden belangrijker dan ooit.

Maar hoe dan? Want je wil wel al je vaardigheden en kwaliteiten benoemen maar niet arrogant overkomen. Een van die typische vragen is: “Waarom zouden we juist jou moeten aannemen?” Volgens deskundige Lynn Taylor is jouw reactie op deze vraag heel belangrijk, en je zou ‘m als volgt kunnen beantwoorden: “Je hebt X nodig en ik ben de beste persoon voor deze baan vanwege Y”,  verklapt Lynn aan Business Insider UK. “Zo overtuig je ze er niet alleen van dat je een veilige keuze bent, maar ook dat je een góede keuze bent.”

Taylor heeft nog een paar handige tips. Let je op?

1/ Luister naar hints van de interviewer

Je wilt natuurlijk een antwoord geven dat zo goed mogelijk aansluit op de vragen die je gesteld worden, en de makkelijkste manier om dat te doen is door goed te luisteren naar wat degene tegenover je zegt. Luister naar details die hij of zij vertelt over de baan en haak daar op in.

2/ Focus op wat je bereikt hebt

Vertel over de dingen die je al bereikt hebt en hoe je dat gedaan hebt, wat zijn je specialiteiten en welke technische skills heb je? Hoe ga je deze dingen meenemen naar het bedrijf waar je nu solliciteert?

3/ Laat zien dat je een goede investering bent

Het is nu eenmaal zo dat een bedrijven dat jou aanneemt voor een baan, jou ook zal moeten betalen. Maar dat geld kunnen ze natuurlijk ook aan iets of iemand anders besteden, dus jij moet laten zien dat jij een onmisbare schakel zult zijn.

4/ Wees enthousiast

Je wilt de baan, toch? Laat dat dan merken. Natuurlijk is het belangrijk dat je jezelf blijft, maar laat doorschemeren dat jij de baan echt wilt en zorg dat je niet met je gedachten ergens anders zit. Hoe goed je ook bent in de juiste antwoorden geven en de perfecte sollicitatiebrieven schrijven, als je niet enthousiast overkomt is het een stuk minder aantrekkelijk om jou aan te nemen.

Deze banen zouden het slechtst zijn voor je relatie >

Bron: Metro UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook