De Marie Claire-redactie test zelfbruiners en dit is het verdict

Omdat rokjesdag steeds dichterbij komt en het tijd is om je benen zomerklaar te maken. Welke smeert het fijnst en ruikt het lekkerst?

Lees ook

Rokjesdag komt dichterbij, tijd om je benen zomerklaar te maken. De Marie Claire-redactie testte een zestal zelfbruiners. Geven ze een natuurlijk resultaat? Smeren ze fijn? En ruiken ze lekker? We did the test, speciaal voor jou natuurlijk!

Freelance eindredacteur Emma test TanOrganic Self Tan Oil (€ 36,95)

De belofte
TanOrganic Self Tan Oil is ’s werelds eerste eco-gecertificeerde zelfsbruiningsolie. Het product geeft een natuurlijke teint en een optimale hydratatie zonder een vettig laagje achter te laten. En dat allemaal met 99% natuurlijke ingrediënten en zónder die nare fake-tan-geur.

Zo werkt het
Deze self-tan oil breng je aan zoals je elke andere body-olie aan zou brengen: een beetje in je handpalm sprenkelen en smeren maar. Het product is kleurloos, dus kijk goed of je geen plekjes overslaat.

Wat heb je nodig?
Je hoeft geen handschoen te gebruiken; zónder kun je de olie zelfs beter over de huid verdelen. Na 6 tot 8 uur heeft de kleur zich helemaal ontwikkeld. Vind je het resultaat niet donker genoeg? Breng gewoon een tweede laagje aan.

Het oordeel
Mijn benen zijn wit – spierwit – en als ik de zon in ga worden ze hoogstens off-white. Een zelfbruiner zou voor mij dus een uitkomst kunnen zijn, ware het niet dat ik met mijn twee linkerbeautyhanden altijd een beetje bang ben voor het wit-met-oranje-strepen-effect. Nergens voor nodig, zo blijkt, want deze olie is verrassend makkelijk aan te brengen. Over een andere zelfbruindrempel kan de TanOrganic-olie me minder goed heen helpen: ruikt hij tijdens het smeren nog lekker naar citroen – niet zo overheersend als een citronellakaars maar subtiel – later ruik ik toch weer die typische self-tan-lucht – ook subtiel, maar toch. Gelukkig maken de egaal bruine en superzachte benen die ik een halve dag later in de spiegel zie, dit minpuntje weer helemaal goed.

Cijfer 8,5

Stagiaire Piene test Collistar Body en Legs Magic Drops (€ 39,95)

De belofte
Een olie die snel intrekt, zonder strepen en vlekken achter te laten.

Zo werkt het
Breng een paar druppels verspreid aan over het gedeelte dat je wilt bruinen. Smeer goed uit, totdat je geen bruine olie meer ziet of voelt. Het product trekt snel in, dus let op dat je geen stukjes overslaat.

Het oordeel
De zelfbruiner ruikt naar zonnebrandcrème, wat ik persoonlijk erg lekker vind. Hij trekt snel in en geeft een mooie kleur. Ik moest even wennen aan het feit dat het spul al bruin uit het flesje komt in plaats van wit of doorzichtig. Zeker een aanrader voor iedereen die in mum van tijd een mooie teint wil. Voordeel: zelfs na twee keer douchen is de kleur nog zichtbaar.

Cijfer 8,5

Beautyredacteur Marjolein test Lancaster Self Tanning Beautifying Jelly ’01 Light – Weekend in Capri’ (€ 33,50)

De belofte
De Self Tan Jelly van Lancaster geeft je binnen één tot twee uurtjes de felbegeerde, goudbruine teint waar je van droomt. De textuur zou luxueus zijn, fijn aanvoelen op de huid en bovendien heerlijk ruiken.

Zo werkt het
Voor het beste resultaat scrub je de huid eerst. Breng gelijkmatig een dunne laag aan. Voor een meer intense kleur kun je meerdere lagen aanbrengen. Was je handen goed na gebruik en wacht een paar minuutjes voordat je je aankleedt.

Het oordeel
Als beautyredacteur ben ik niet vies van een experimentje, maar aan zelfbruiner heb ik me nooit durven wagen. Mijn angst: gevlekte oranje benen, in plaats van een egaal bruin kleurtje. Hoewel mijn benen niet spierwit zijn, kies ik voor de lichtste van de drie tinten die Lancaster heeft. Doordat het spul van zichzelf al bruin is, kun je goed zien waar je al gesmeerd hebt, en door de geltextuur smeert het heel makkelijk. De geur is zonnebrand-zoet, maar niet chemisch. Ik breng ’s ochtends een dunne laag aan en laat die intrekken. En omdat ik een tikkeltje ongeduldig ben, smeer ik er zodra de eerste laag droog is een tweede overheen. Het resultaat, rond een uur of 11: zomerbruine benen. Niet too much, heel natuurlijk en super-egaal. Eerlijk is eerlijk, één laag was ook voldoende geweest, maar ik ben méér dan blij met mijn gebruinde beentjes.

Cijfer 9

Managing editor Saar test Sisley Self Tanning Hydrating Body Skin Care (€ 74,90)

De belofte
Geeft de huid een natuurlijke en blijvende gouden gloed, en zorgt tegelijk voor zachtheid en comfort.

Zo werkt het
Breng een dunne, egale laag aan op de schone, droge huid. Handen goed wassen na gebruik, staat op het flesje. Vanwege mijn ervaring met zelfbruinen weet ik dat het handig is om van tevoren goed te scrubben en knieën en hielen in te smeren met bodylotion (omdat je huid hier van nature droger is, loop je anders kans op vlekken). Sommige vrouwen vinden het misschien handig om een tanning mitt (een handschoentje) te gebruiken, maar ik smeer liever – want preciezer – met blote handen.

Het oordeel
Geur en textuur zijn meteen goedgekeurd. In online reviews heb ik gelezen dat de huid na twee uur begint te kleuren, maar mijn benen waren zo akelig wit dat ik nog even geen effect bespeur. ’s Avonds voor het naar bed gaan doe ik nog eens een uitgebreide inspectie. Mijn benen lijken een iets gezondere teint te hebben. Wat mij betreft mag het wel wat meer zijn, daarom herhaal ik de behandeling de volgende dag. En dat blijkt prima te werken. Geen strepen en/of vlekken en mooi naturel. Na drie keer smeren kan ik mijn zongebruinde enkels laten zien aan de buitenwereld.

Cijfer 7,5

Art director Mariëlle test Biodermal Sun Kissed Body Lotion (€ 15,76)

De belofte
Biodermal belooft een geleidelijk zelfbruinend effect en een natuurlijke, egale en zomerse gloed. Ook is de bodylotion verrijkt met het Triple Moist Complex, extra hydratatie voor de huid dus!

Zo werkt het
Voordat ik de lotion op mijn benen ga proberen, neem ik een douche en scrub ik mijn benen. Ik heb nog nooit zelfbruiner gebruikt, dus als ik de lotion aanbreng, ben ik verbaasd dat het gewoon een witte bodylotion is. Ik had een bruingekleurde substantie verwacht. Van vriendinnen hoor ik altijd dat je zo’n lotion écht goed uit moet smeren en daarna je handen goed moet wassen, anders wordt alles oranje/bruin. En dus heb ik de lotion écht goed uitgesmeerd zodat ik er zeker van ben dat mijn benen op alle plekken bruin worden en daarna écht lang m’n handen gewassen, zodat ze niet oranje uitslaan. Daarna moet de lotion natuurlijk intrekken, dus heb ik een uur lang door m’n huis gelopen en staand een serie gekeken.

Het oordeel
De geur is lekker, hoewel er toch een apart luchtje aan zit, waardoor je weet dat het niet alleen een bodylotion is, maar ergens een reactie moet geven waardoor mijn benen bruin gaan worden. De volgende dag zijn ze zeker een tintje bruiner! Zelf ben ik toch een beetje bang dat iedereen ziet dat mijn benen ‘nep’bruin zijn, maar ik krijg alleen maar goeie reacties. Zeker een aanrader dus, deze bodylotion van Biodermal.

Cijfer 8

Freelance vormgever Charlie test Dior Bronze Self-Tanning Jelly Gradual Glow Body (€ 53)

De belofte
Een sublieme, natuurlijke glow, het hele jaar door. Laat geen strepen achter en kan over het hele lichaam gebruikt worden. Belooft tegelijkertijd ook de huid te verzorgen.

Zo werkt het
Het spul heeft een gel-achtige textuur en smeert fijn. Je hebt geen handschoentjes nodig om het aan te brengen, maar het is wel aan te raden om eerst te scrubben en droge plekjes in te vetten, zodat het daar niet extra verkleurt. Insmeren, laten intrekken, handen wassen en even ontspannen rondhuppelen door je huis. Et voilà, bruine benen!

Het oordeel
De geur is heel fris en niet te intens. Fijn, want dat is meestal wel anders. De jelly smeert makkelijk, maar je moet wel opletten dat je het goed uitsmeert. Als je het ergens wat dikker laat zitten, wordt dat stuk écht donkerder. Je hebt maar een klein beetje nodig, wat fijn is in verband met het prijskaartje. Voor écht witte winterbenen is de kleur misschien wat te donker, maar de teint is alsnog mooi en natuurlijk.

Cijfer 8

Lees ook: Scheer op dit moment van de dag je benen voor het beste resultaat

Tekst: Marjolein Vermeij | Beeld: Katelijne Verbruggen

Laatste nieuws

Zie ook