‘Dankzij een stressvolle baan leef je langer’

Say what?

Lees ook

Je brengt een groot deel van je tijd door op de werkvloer, dus het is ook niet onlogisch dat de stress die je baan met zich meebrengt invloed heeft op je gezondheid. Je zou denken dat je gezondheid eronder zou lijden, maar niets blijkt minder waar. Als we onderzoekers van Indiana University mogen geloven, tenminste.

Ren jij op een werkdag van hot naar her, wordt er van alle kanten iets van je gevraagd en zitten er voor jou te weinig uren in een werkdag? Soms heb je het gevoel dat je na een dag werken zo’n tien jaar ouder bent geworden, maar volgens onderzoekers blijkt juist dat je langer zou leven. Het ligt er echter wel aan of je kunt omgaan met de werkdruk. Als jou dat lukt, zou je kunnen rekenen op een langer leven.

De onderzoekers hebben deze uitkomsten natuurlijk niet uit hun duim gezogen; voorafgaand ondervroegen ze duizenden werkende zestig-plussers over hun werkleven. Hieruit bleek dat degenen die met een stressvolle baan wisten omgaan, zo’n 34 procent minder kans hadden om op jonge leeftijd te komen overlijden. Heb je een stressvolle baan en kun je dit niet zo goed handelen? Dan hebben de onderzoekers minder goed nieuws voor je. Volgens hen zou je namelijk ongezonder zijn en een grotere kans hebben om vroeg te overlijden. “Deze bevindingen suggereren dat stressvolle banen voordelig kunnen zijn voor de gezondheid van een werknemer als het gepaard gaat met vrijheid in beslissingen maken”, aldus onderzoeksleider Erik Gonzalez-Mule. “Als je niet de handvaten hebt om te kunnen omgaan met een stressvolle baan ga je andere dingen doen. Je gaat meer eten en misschien ga je ook roken.”

Bewezen: vrouwen zijn betere leiders dan mannen >

Bron: Marie Claire UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook