Deze stappen moet je doorstaan na een break-up

Je kunt het!

Lees ook

Of je nu lang samen met hem samen was of al na een aantal maanden uit elkaar gaat: een break-up is altijd zwaar, zelfs al zie je best in dat het beter is om uit elkaar te gaan. De periode die volgt is allesbehalve leuk en bestaat volgens psychiater Elisabeth Kübler-Ross uit vijf stadia, zo beschrijft ze in een van haar boeken. Welke stappen je moet doorstaan?

1/ Ontkenning

De eerste reactie is het ontkennen van de situatie; je wilt helemaal niet dat het over is en houdt jezelf dan ook maar wat graag voor dat het niet echt voorbij is. Je doet alsof er niets aan de hand is, terwijl je diep van binnen wel beter weet.

2/ Woede

Op een gegeven moment heb je door dat het toch echt voorbij is tussen jullie, en dan slaat je liefdesverdriet om in boosheid; niet alleen op je ex maar eigenlijk op alles en iedereen om je heen. En dat is logisch, je bent nu eenmaal verdrietig en weet niet goed hoe je dat moet uiten.

3/ Nog een kans

Dan komt het moment dat je in paniek raakt. Kan het niet toch nog goed komen? Je bent in alle staten en zou er alles aan doen om hem of haar terug te krijgen…

4/ Depressie

Als het terugkrijgen van je ex niet lijkt te lukken, begint het besef pas echt. Je hebt de afgelopen tijd slecht geslapen en bent niet alleen dáár moe van, maar ook van de emotionele achtbaan waar je in zat. Dat kan depressieve gevoelens veroorzaken.

5/ Acceptatie

Zodra dat je denkt dat het echt niet meer goed komt, is er een lichtpuntje: je kunt je erbij neerleggen en daarmee begint het acceptatieproces. Hoe moeilijk het ook is/was, you’re getting better en vanaf nu ga je alleen nog maar bergopwaarts!

5 tekenen dat hij echt gek op je is >

Bron: Lifehack | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook