Meghan Markle schrijft krachtig statement over menstruatie

“We moeten onze schaamte opzij zetten en erover praten.”

Als vrouw dealen we maandelijks met onze menstruatie. Niet altijd even fijn, maar niets om je voor te schamen. En dat is precies wat actrice Meghan Markle duidelijk wil maken met een statement dat ze scheef voor TIME Magazine. “We moeten onze schaamte opzij zetten en erover praten.”

Naast haar carrière als actrice zet de vriendin van prins Harry zich in voor World Vision. Voor deze non-profit bracht ze onlangs een bezoek aan India, waar ze merkte dat weinig meisjes voorlichting krijgen over ongesteldheid. “Zo’n 113 miljoen meisjes tussen de twaalf en veertien jaar lopen het risico om vroegtijdig te stoppen met school wegens een stigma rondom menstruele gezondheid”, schrijft ze. “Veel meisjes schamen zich om naar school te gaan tijdens hun menstruatie omdat er geen fatsoenlijk maandverband beschikbaar is. Ze kunnen niet meedoen aan sportlessen en er zijn te weinig toiletten die zo ingericht zijn dat de meisjes zichzelf naar behoren kunnen verzorgen.”

Dit is volgens onderzoek van Unicef niet alleen de situatie in India. Zo blijkt dat maar liefst 48 procent van de Iraanse meisjes ervan overtuigd is dat ongesteld zijn een ziekte is. “We moeten het gesprek aangaan en initiatieven nemen als het gaat om menstruele gezondheid”, aldus Meghan. “Onze schaamte en verlegenheid moet aan de kant worden gezet. Om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken, economische groei en duurzaamheid in ontwikkelingslanden bereiken. Daarom is het zo belangrijk dat jonge vrouwen vlotte toegang hebben tot onderwijs.”

Lees hier het volledige statement van Meghan.

Statement: vrouwen delen massaal kledingmaten op Instagram >

Bron: TIME, GVA | Beeld: Getty Images

Laatste nieuws