Waarom introverte mensen zouden moeten oppassen met koffie

O jee, cafeïne kan je flink tegenwerken...

Iedere dag opstarten met een kop koffie? Absolutely. Het geeft je de boost die je nodig hebt om wakker te worden én gefocust aan het werk te gaan, maar voor introverte mensen zou het tevens een minder goede uitwerking hebben. 

Volgens Dr. Brian Little – psycholoog en schrijver van het boek Me, Myself and Us: The Science of Personality and the Art of Well-Being – zorgt een goede kop koffie ervoor dat extraverte mensen beter kunnen functioneren, maar dat zou niet gelden voor introverten. De twee types zouden namelijk niet alleen verschillen in gedrag, ook in hun brein werkt het anders. Introverte mensen zitten namelijk al op een optimaal level wat betreft alertheid, en kunnen zich al goed aanpassen aan hun omgeving. Aan de andere kant heb je extraverte mensen, die het beter zouden doen met een beetje cafeïne in hun lijf.

Voor een introvert persoon zou een kop koffie (of twee) vlak voor een belangrijke meeting of deadline kunnen uitlopen op een ramp, als we de professor mogen geloven. Cafeïne kan er volgens hem voor zorgen dat introverten overprikkeld en angstig worden. Daarnaast zouden ze zich minder goed kunnen concentreren en zou hun efficiëntie erop achteruit gaan in plaats van vooruit.

Of introverte mensen dan maar moeten stoppen met koffie drinken? Zo erg is het ook weer niet. Introverten moeten alleen oppassen wanneer ze die kop koffie nemen, aldus Dr. Little. En dat is dus in elk geval niet vlak voor een belangrijke meeting!

Dit drankje boost je carrière >

Bron: Lifehack | Beeld: iStock

Laatste nieuws