Schokkende onderzoeksresultaten over hygiëne zwembaden

Oh my...

Ging het tot dusver het ene oor in en het andere oor uit wanneer een van je vriendinnen met smetvrees zich voor de zoveelste keer uitliet over hoe vies openbare zwembaden wel niet zijn? Misschien moet je voortaan toch beter naar haar luisteren, want uit onderzoek blijkt dat ze er al die tijd niet ver naast zat.

Van de pierenbadjes weten we hoe vies ze zijn; kinderen plassen nu eenmaal onaangekondigd in het water. Maar wat blijkt? Ook de ‘normale’ openbare zwembaden zitten vol urine. Een onderzoek gepubliceerd in de Environmental Science and Technology Letters stelt het onomstotelijk vast nadat een team van wetenschappers in totaal 250 watermonsters nam uit 31 zwembaden. 

In een van de zwembaden die 830.000 liter bevatte (dit is gemiddeld ongeveer de inhoud van een bad van 25 meter), werd 75 liter urine aangetroffen. Een zwembad dat de helft kleiner was, bevatte zo’n 30 liter urine. Urine mag volgens het wetenschapsblad dan wel steriel zijn, het kan daarentegen wel reageren met andere stoffen in het zwembadwater.

Toch zou de hoeveelheid urine zeer klein zijn ten opzichte van de hoeveelheid water, meldt De Kennis van Nu (DKVN). Bovendien zou de onderzoeksmethode van de Canadese onderzoekers niet ‘waterdicht’ zijn. Maar laten we het hierop houden: een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Deze geur gaat jou helpen wél in slaap te vallen vannacht >

Bron: Marie Claire UK, NU.nl | Beeld: iStock

Laatste nieuws