doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_menu_allpages');

Van deze 5-uursregel word je supersuccesvol

Oprah Winfrey en Mark Zuckerberg zouden 'm ook volgen!
doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_image_article');
Van deze 5-uursregel word je supersuccesvol

Werk jij je een slag in de rondte, maar blijf je stilstaan wat betreft je carrière? En dat terwijl het lijkt alsof al je collega’s wél die promotie pakken? Wellicht zou jij je moeten richten op de 5-uursregel, waar ook Oprah Winfrey en Mark Zuckerberg zich aan houden. Wedden dat jij er profijt van hebt?

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_top_article');

Zoals de term al doet vermoeden, neemt deze methode vijf uur in beslag. Niet per dag, maar per week. Iedere werkdag zou je een uur moeten besteden aan leren en zelfontwikkeling, zonder afgeleid te raken door andere zaken en dingen die je nog moet doen.

Dit moet je doen

Wat je zou moeten ondernemen in deze leeruren? Begin met lezen; alle succesvolle mensen doen het en het is een efficiënte manier om bij te leren. Stop een boek in je tas zodat je op momenten in de tram, trein of metro even kunt lezen; stel daarnaast een doel van hoeveel bladzijdes je gelezen wilt hebben aan het eind van de week. Vind je een boek te zwaar? Overweeg dan een e-reader.

Ten tweede: reflecteer. Het is een belangrijk onderdeel van leren. Je kunt nog zo veel informatie tot je nemen, als je er niet bij stilstaat wat je nu eigenlijk geleerd hebt, wordt je leerproces verstoord. Hierbij is het belangrijk dat je niet raakt afgeleid, want reflecteren is bijna net zo belangrijk als leren. Er zullen nieuwe ideeën ontstaan en dat is natuurlijk nooit verkeerd.

Deze ideeën kun je omzetten in daden. Experimenteer, dat is erg belangrijk als je stappen wilt maken in het leven. Maak wat tijd vrij om nieuwe ideeën uit te proberen, hoe gek ze ook zijn. Als ze mislukken, heb je er hoe dan ook een belangrijke les uitgehaald en dat is ook veel waard.

Focus op vooruitgang

Verwar werken niet met leren; je moet echt even tijd vrijmaken om te leren náást het werken. Focus daarnaast op vooruitgang en niet op productiviteit: iedereen leert immers op zijn of haar eigen tempo.

Bewezen: deze vier dingen hebben intelligente mensen online >

Bron: Lifehack | Beeld: iStock

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_bottom_article');