Wat er eigenlijk gebeurt met muntjes die in de fontein worden gegooid

Altijd al willen weten?

Als je ooit in Rome bent geweest, dan heb je vast en zeker een bezoekje aan de Trevi-fontein gebracht. De beroemde fontein heeft een eeuwenoude traditie, namelijk een muntje over je schouder in het water gooien. Waarom eigenlijk? Als we mogen geloven wat er gefluisterd wordt, zorgt zo’n muntje ervoor dat je ooit nog eens terug komt in de Italiaanse hoofdstad. Gezien het feit dat er dagelijks duizenden toeristen langs de fontein wandelen die allemaal hetzelfde doen, kun je je wel voorstellen dat er een fortuin in het water ligt. Maar wat gebeurt daar nu eigenlijk mee?

Muntjes

Per week zouden er zo’n 15 duizend muntjes in het water bij de fontein belanden, per jaar ongeveer een miljoen. Zoals je begrijpt, kunnen deze niet voor altijd in het water blijven liggen; dat is er geen ruimte meer voor het water. Daarom komt er dagelijks iemand van de rooms-katholieke liefdadigheidsinstelling Caritas langs om de munten uit het water te vissen. Vervolgens worden de geldstukken verdeeld onder de minderbedeelden. In 2008 is er zelfs een goedkope supermarkt geopend van de opbrengst uit de fontein.

Goed doel

Maar ook andere bekende fonteinen laten de muntjes niet op de bodem liggen. Zo worden de Bellagio-fonteinen in Las Vegas met een apparaat leeggezogen en wordt het geld van de fonteinen bij The Mall of America in Minnesota gedoneerd aan liefdadigheidsinstellingen en non-profit organisaties. Ook de fonteinen in Disney World worden jaarlijks schoongemaakt en de inkomsten daarvan gaan vaak naar een goed doel.

Mocht je de volgende keer dus twijfelen om een muntje in de fontein te gooien? Gewoon doen! Wie weet kom je echt een keer terug, en anders heb je in ieder geval wat geld aan een goed doel gedoneerd.

Cassie bezocht als eerste vrouw alle 196 landen ter wereld >

Bron: Grazia | Beeld: iStock

Laatste nieuws