Dit willen bedrijven echt van je weten als je komt solliciteren

Op déze vraag zou jij je moeten voorbereiden.

Tijdens een sollicitatiegesprek wil je natuurlijk zoveel mogelijk uitblinken en je beste beentje voorzetten, maar je zenuwen kunnen helaas de overhand nemen. Daarom is het van belang dat je je zo goed mogelijk voorbereidt en alle standaardvragen zo origineel mogelijk probeert te beantwoorden.

Maar wat willen interviewers nu écht horen als je tegenover hen zit? Brendan Browne, hoofd-recruiter bij LinkedIn, onthult zijn favoriete vraag voor kandidaten: “Waar ben jij heel gepassioneerd over?” Volgens de recruiter kun je deze vraag aan alle kandidaten stellen, voor welke functie ze ook komen solliciteren. Het liefst geeft hij sollicitanten bij deze vraag pen en papier en laat ze hun antwoord op papier zetten. “Zo daag ik ze uit om spontaan te zijn”, legt hij uit. “Als ik iemand voor me heb die in zijn vrije tijd bijvoorbeeld bier brouwt, dan verwacht ik dat hij op papier het brouwproces uitlegt. Daar kan ik vier dingen uithalen: waar kandidaten het meest om geven, hoe goed ze kunnen uitleggen, of ze procesmatig kunnen denken en hoe ze met onverwachte situaties omgaan.”

Brendan verrast kandidaten op deze manier, omdat ze vaak verwachten een specifieke vraag over de functie te krijgen. “Als iemand zich ongemakkelijk voelt tijdens het gesprek, is het een teken van hoe hij of zij zich zal gedragen in het bedrijf”, zegt hij. “Soms schrappen we een project of veranderen de plannen, zoals dat vaak bij bedrijven gebeurt. Dan wil ik weten hoe je daarmee omgaat.”

Droombaan: betaald worden om de hele dag chocolade te proeven >

Bron: Business Insider, Het Laatste Nieuws | Beeld: iStock

Laatste nieuws