Slimme en originele antwoorden op de meest standaard sollicitatievragen

Zo kom jij elke sollicitatie fluitend door.

Lees ook

We krijgen er vroeg of laat allemaal mee te maken: vervelende en rare vragen tijdens een sollicitatiegesprek waar je eigenlijk het antwoord niet op weet. Vanaf nu is het klaar met de “ehhh’s”, het gestotter en de halve antwoorden, want wij vertellen je welke slimme antwoorden je kunt geven op stomme en ongemakkelijke vragen. Zo ben jij iedereen te slim af en is die baan binnen no-time in the pocket! 

Vraag 1: Waarom moeten wij jou kiezen in plaats van de andere sollicitanten? 

Dit is een stomme vraag, omdat je niets over de andere sollicitanten weet. Maar hoe antwoord je dan? Er zijn twee opties, van minst gedreven naar meest gedreven. 

  • Van wat ik heb gezien, zijn jullie op zoek naar iemand die goed is in X en Y. Ik denk dat jullie daarom aan mij een goeie hebben.
  • Dat is een goede vraag! Maar ik denk dat we er vandaag achter moeten komen of ík geschikt ben voor deze functie. U zou deze keus moeten maken nadat u de andere sollicitanten hebt gesproken. Ik kan u echter wel vertellen waarnaar ik denk dat u op zoek bent en dan kunt u mij vertellen of u vindt dat ik in dat plaatje pas. 

Vraag 2: Wat is jouw zwakste punt?

Dit is een rare vraag omdat het nergens staat geschreven dat mensen zwakke punten hebben. Wie zegt dat jij zwak bent of zwakke punten hebt? Er zijn dingen die je minder goed kunt of zelfs fout doet, maar of dat een zwak punt is, is niet te zeggen. 

  • Ik wil beter worden in X (bijvoorbeeld het schrijven van professionele brieven) en ik wil graag nog eens Y en Z doen op dit gebied. (Laat zien dat je je zwakke punten om wilt zetten naar doelen.) 
  • Ik vind het leuk om dingen te leren over X, maar als je me vraagt waar ik niet zo goed in ben, zou ik zeggen dat ik minder sterk ben in Y. (Het positieve weegt op deze manier op tegen het negatieve.)
  • Ik ergerde mij altijd aan mijn zwakke punten, totdat ik besefte dat ik veel meer sterke dan zwakke punten heb. Ik wil mij focussen op de dingen die ik leuk vind en daar beter in worden, bijvoorbeeld in X. 

Vraag 3: Wat zou jouw laatste leidinggevende of baas over jou zeggen?

Waarom zou degene bij wie je solliciteert interesse hebben in de mening van een onbekende? Je zou het op kunnen vatten als een belediging, want misschien ben je juist wel weggegaan bij je vorige werknemer vanwége je baas. 

  • Zij zou zeggen dat ik een harde werker ben en goed kan samenwerken in een team. 
  • Mijn oude baas zou waarschijnlijk zeggen dat ik prettig ben om mee te werken en dat we elkaar op een positieve manier hebben uitgedaagd om meer uit onszelf te halen. 
  • Ze zou zeggen dat we aan elkaar gewaagd waren.

Lees ook: Zien: 10 droomkantoren waar we allemaal wel willen werken

Bron: CNBC | Beeld: Katelijne Verbuggen

Laatste nieuws

Zie ook