Ben jij freelancer en vind je dat je wel wat meer mag verdienen? Jessica Thiefels werkt al jaren als freelance journalist en heeft de beste tips om meer geld te verdienen als zelfstandig ondernemer. Uit haar ervaringen heeft ze een lijstje van zes punten opgesteld:
1/ Zorg ervoor dat je er goed uitziet en dat je goed overkomt
Er zijn een paar dingen die ervoor kunnen zorgen dat jij jezelf in een beter daglicht zet als freelancer. Om te beginnen bij je online portfolio. Als je die nog niet hebt, moet je die zeker gaan maken. Klanten kunnen zo in één oogopslag zien wat je kunt en wat je toevoegt aan hun bedrijf. Steek hier echt even wat tijd in, want je kunt er uiteindelijk veel geld mee verdienen. Stuur ook altijd een link van je portfolio mee als je een (potentiële) klant mailt.
2/ Focus op een paar niches
Als je je specialiseert in een bepaalde niche, zul je altijd onderscheidend zijn van de rest. Op deze manier heb je een stapje voor bij (potentiële) klanten die juist iemand zoeken met jouw expertise.
3/ Laat angst je niet tegenhouden
Het is altijd leuk om mails te krijgen van klanten die met je samen willen werken. Maar laat je niet afschrikken door negatieve gedachtes zoals 'Kan ik dit wel?' en 'Ben ik hier wel goed genoeg voor?'. Als je dat niet zou zijn, dan zouden ze je ook niet vragen om voor hen te werken.
4/ Weet wanneer je prioriteiten moet stellen
Geen enkele kans is een slechte kans, maar je moet wel helder krijgen welke belangrijker zijn dan de andere. Als je freelance werk doet, bepaal dan voor jezelf welke opdrachten voor jou de meeste prioriteit hebben en maak deze opdrachten eerst af. Hoe belangrijk iets is, kan afhangen van hoeveel het betaalt of van hoe goed het bedrijf staat aangeschreven.
5/ Weet wat je waard bent
Als freelancer weet je vast al dat het lastig is om aan opdrachten te komen. Toch moet je bepalen hoeveel je in ieder geval betaald wilt krijgen, en met jezelf afspreken dat je daar nooit onder gaat zitten.
6/ Zet altijd hoog in
Bedrijven zullen altijd lager inzetten wanneer het om geld gaat. Zet daarom hoger in dan je normaal zou vragen, want ze proberen er toch altijd wat van af te krijgen. Als ze echt met je willen werken, zullen ze het er voor over hebben.
Beeld: Katelijne Verbruggen
Lees ook: Facebook verkozen tot de beste werkplek van 2018