3 dingen die je nooit geweten hebt over Kerstmis

Ahá.

1/ De Kerstman stamt af van onze eigen Sinterklaas
De Amerikaanse Santa Claus – ofwel: de Kerstman – is een variatie op onze eigen goedheiligman. Waarschijnlijk is de Kerstman een mengeling van Sinterklaas en de Britse Father Christmas, twee figuren die uit oude volkstradities zijn ontstaan. En dat betekent dat de Kerstman dus een tikkeltje Nederlands is. In 1823 werd een anoniem gedicht gepubliceerd dat sprak over een Kerstman met rendieren, een slee en een zak met cadeaus. Vanaf dat moment werd de Kerstman steeds populairder in de Verenigde Staten en inmiddels kennen we hem ook in Europa.

Fun fact: veel mensen denken dat de Kerstman is bedacht door Coca Cola, maar dat klopt niet. De Kerstman bestond al voordat het frisdrankmerk werd opgericht. Wél ging Coca Cola vanaf 1920 advertenties afdrukken met de Kerstman erop, waardoor de beste man ineens razendpopulair werd. Daardoor is-ie nu wel onlosmakelijk met Coca Cola verbonden. 

2/ De kerstboomtraditie ontstond waarschijnlijk in de zestiende eeuw
Een kerstboom is een naaldboom die traditioneel met Kerstmis wordt opgezet, met sfeervolle verlichting, groteske kerstballen en natuurlijk een piek. Het is echter onduidelijk waar deze gezellige kersttraditie vandaan komt, want de boom heeft niets met het geloof te maken. De meest aannemelijke theorie is dat de kerstboom gebruikt werkt in middeleeuwse toneelstukken, waarbij kerstavond ook als een feestdag voor Adam en Eva werd beschouwd – en dus werd er tijdens de toneelstukken fruit in een boom gehangen. Toen de toneelstukken verboden werden gingen mensen thuis bomen opzetten et voilà – een kersttraditie was geboren.

3/ Het is niet duidelijk waarom Kerstmis wereldwijd op de 25ste gevierd wordt
Tijdens Kerstmis wordt officieel de geboorte van Jezus gevierd, volgens christenen de zoon van God. Stiekem is echter helemaal niet duidelijk op welke dag Jezus geboren is – dat staat namelijk niet specifiek vermeld in de Bijbel. De eerste keer dat Kerstmis gevierd werd, was in het jaar 336 op 25 december, in het Romeinse Rijk. Er zijn veel theorieën over waarom deze datum uitgekozen is, maar naar de echte reden blijft het gissen. 

Lees ook: Waarom deze vrouwen geen Kerst vieren

Beeld: Getty Images

 

Laatste nieuws