Waarom we geen handgel en mondwater meer moeten gebruiken

Heb jij standaard een desinfecterende handgel in je tas zitten? Weg ermee.

Heb jij stiekem een beetje smetvrees en tover jij het liefst na het schudden van iemands hand je desinfecterende handgel uit je tas? Dit is minder goed voor je dan je denkt, evenals mondwater en poetsdoekjes Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad is het effect van dergelijke producten namelijk niet bewezen en zouden ze ons zelfs vatbaarder kunnen maken voor ziektes.

Dit zou komen doordat deze desinfecterende producten ervoor zorgen dat we minder vaak ziek zijn. Dat is fijn, zou je denken, maar niets blijkt minder waar. Je weerstand is namelijk minder goed ontwikkeld, waardoor je sneller ziek zal worden. Dat is niet het enige: de producten zelf kunnen ook schadelijk zijn omdat ook de goede bacteriën worden aangepakt.

Daarnaast zouden handgels en mondwater ervoor zorgen dat bacteriën sterker worden; op den duur zullen ze zo sterk zijn dat ze ook antibiotica de baas zullen zijn. “We zijn terughoudend met het gebruik van antibiotica, maar ondertussen gebruiken we tien keer zoveel desinfectiemiddelen”, aldus voorzitter Pim van Gool tegenover AD.

Desinfecterende handgel kun je dus beter uit je tas verbannen en het is verstandig om het mondwater en de poetsdoekjes te laten voor wat ze zijn. Gewoon je huis schoonhouden is goed genoeg; sla er niet in door.

10 tekenen dat je verslaafd bent aan slapen >

Bron: AD | Beeld: iStock

Laatste nieuws