Zo kom je binnen no time van je uitstelgedrag af

Wedden dat het jou ook lukt?

Lees ook

Als je deadline nog ver weg lijkt, kan het soms moeilijk zijn om je op je werk te richten. Je stelt het uit… tot de deadline ineens morgen blijkt te zijn en je nog een hele berg werk hebt liggen. Herkenbaar en word je gek van dit uitstelgedrag? Op deze manier kom je er binnen no time van af:

1/ Update je to-do list

Als je to-do list oneindig lang is, kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Daarom is het een goed idee om je to-do list te updaten en alleen de noodzakelijke dingen erop te zetten. Hierdoor creëer je meer overzicht voor jezelf.

2/ Waar komt het vandaan?

Misschien zit je met je gedachten ergens anders of komt er een belangrijke gebeurtenis aan? Er zijn allerlei factoren waardoor je focus kan verminderen; probeer er dus achter te komen waar het uitstelgedrag vandaan komt om het makkelijker aan te kunnen pakken.

3/ Doe eerst de kleine taakjes

De kleine taken nemen ruimte in beslag in je hoofd, terwijl het waarschijnlijk weinig tijd en moeite kost om ze te voltooien. Doe deze taken eerst, dan heb je daarna meer concentratie voor belangrijke dingen.

4/ Zet een wekker

Maak een strakke planning en spreek tijden met jezelf af waarop je iets af moet hebben. Als je een wekker zet, kun je lekker doorwerken – zeg tegen jezelf dat je niet telkens naar de klok hoeft te kijken. Bovendien blijkt uit onderzoek dat het zetten van een alarm je concentratie triggert, waardoor je productiviteit een boost krijgt.

5/ Neem pauzes

En ga dan ook echt even weg achter je computer; het liefst een blokje om in de buitenlucht. Je zult merken dat je daarna weer fris en vol energie aan je taken kunt werken.

6/ Tijd voor een beloning!

Spreek van tevoren met jezelf af wat je beloning wordt. Zo heb je iets om naar uit te kijken én om naar toe te werken. Het zal een voldaan gevoel geven en dan kun je nóg meer van je beloning genieten.

Science says: dít maakt nog gelukkiger dan loonsverhoging >

Bron: Lifehack | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook