Waarom je jouw appjes nooit moet afsluiten met een punt

Als je wilt dat mensen je blijven appen, tenminste.

De één gebruikt een hoop uitroeptekens en emoji in haar appjes, de ander stelt berichtjes op die bijna zakelijk bedoeld lijken, met enkel korte zinnen en punten. Ook als het totaal niet zo bedoeld is, zal de ontvanger in het laatste geval denken dat je chagrijnig bent of geen zin hebt om gezellig te appen.

Mensen die hun berichtjes beëindigen met een punt, worden als gemeen gezien, zo blijkt uit onderzoek van de Birmingham University. Een onderzoeksteam van de universiteit liet 126 studenten appjes en handgeschreven briefjes lezen. Hierbij ging het allemaal om uitnodigingen die ze moesten beantwoorden met slechts één woord. De ene keer sloten ze het bericht af met een punt, de andere keer met een uitroepteken of just niet.

Wat bleek? Mensen die een punt gebruikten, werden gezien als minder oprecht, mensen die uitroeptekens plaatsten juist als oprecht. Deze gegevens golden alleen voor appjes, bij handgeschreven briefjes maakten punten geen verschil. “Berichtjes missen de sociale signalen die bij een face-to-face gesprek wel komen kijken”, aldus hoofdonderzoeker Celia Kin. “Het is dus best logisch dat telefoongebruikers afhankelijk zijn van de interpunctie en emoji die ze gebruiken.”

Krijg jij deze melding van WhatsApp? Niet klikken! >

Bron: Science Direct | Beeld: iStock

Laatste nieuws