Je denkt een gezonde keuze te maken door een salade te maken voor de lunch. Kan natuurlijk ook hartstikke healthy zijn, maar na een uur (of maximaal twee) zit je weer met een rommelende buik achter je bureau.
Diëtiste Cynthia Sass vertelt welke ingrediënten je maaltijd gezond maakt én de komende uren een verzadigd gevoel geven.
1/ Vezelrijke groentes
Iedere maaltijd zou groentes moeten bevatten. Groentes zitten namelijk vol antioxidanten en ze zijn voedzaam en caloriearm. Daarnaast zorgen de vezels die erin zitten ervoor dat je langer vol zit. Je hóeft geen salade te nemen, je kunt bijvoorbeeld ook een handje spinazie toevoegen aan je smoothie. Welke groentes de beste keus zijn? “Boerenkool, bloemkool, broccoli en spruitjes.”
2/ Spice it up
Te veel zout is niet goed voor je, maar er zijn zo veel meer kruiden en specerijen waarmee je jouw maaltijd een upgrade kunt geven. Ze zorgen er bovendien voor dat je langer een voldaan gevoel hebt, dan wanneer je een smaakloze variant eet. Je bent er immers snel klaar mee als je eten niet lekker is, waardoor je te weinig binnenkrijgt. Maar pas op: maak vooraf porties zodat je niet te veel eet.
3/ Magere eiwitten
Kip, eieren, Griekse yoghurt: kies je favoriete eiwitbron en voeg deze toe aan je lunch. Uit onderzoek blijkt namelijk dat eiwitten je hongergevoel als de beste kunnen stillen.
4/ Gezonde vetten
Denk aan vette vis, noten en avocado om je salade mee te verrijken. Je moet je echter wel realiseren dat het vetten zijn – hoe gezond ook. Maak dus niet een salade met alléén maar vette ingrediënten.
5/ Koolhydraten
Nee, je hoeft koolhydraten niet volledig weg te laten als je op je lijn wilt letten. Kies voor volkoren producten, die zijn vezelrijk: quinoa, havermout en aardappelproducten kun je gerust eten maar wel met mate.
Waarom je echt beter lopend kunt lunchen >
Bron: TIME | Beeld: iStock