Oei, waarom je beter geen zak sla kunt kopen

Het is minder gezond dan je denkt.
Oei, waarom je beter geen zak sla kunt kopen

Als je een zak sla koopt bij de supermarkt, denk je waarschijnlijk dat je hartstikke goed bezig bent. Natuurlijk kun je er gezonde kanten mee op, maar dan moet je het zakje wel direct leeg eten. Volgens onderzoekers van de University of Leicester zou het sap van de gebroken blaadjes er namelijk voor zorgen dat de zak een broedplaats is voor salmonella.

De studie – gepubliceerd in het vakblad Applied and Environmental Microbiology – beweert dat salmonella tot 2.400 keer sneller groeit door het sap uit gebroken slablaadjes. Deze conclusie kon het onderzoeksteam trekken nadat ze zakjes spinazie, rode snijbiet, Romeinse sla en eikenbladsla hadden onderzocht. Daarnaast zou de bacterie onder deze omstandigheden nog sterker worden. Het gevolg? De kans op besmetting wordt groter.

“Slabladeren worden tijdens de oogst afgesneden”, legt hoofdonderzoeker Dr. Primrose Freestone uit. “We ontdekten dat slechts enkele microliters van het sap het mogelijk maakten voor salmonella om te groeien. Zelfs als de sla in de koeling bewaard werd. Grondig wassen helpt niet doordat de salmonella zich zo goed hecht, waardoor de bacterie gewoon in het zakje belandt.”

Heb je een zakje sla gekocht en wilde je ‘m geopend weer terug leggen in de koelkast? “Niet doen”, aldus Freestone. “Eet het zo snel mogelijk op; anders groeien de bacteriën die van nature op de sla zitten ook sneller.”

Het eten van gevogelte brengt het grootste risico op salmonella met zich mee; het aantal besmettingen van salmonella door sla is echter beperkt, zo blijkt uit gegevens van de Britse Food Standards Agency. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

5 x Verborgen dikmakers in je gezonde salade >

Bron: Gazet van Antwerpen | Beeld: iStock

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5fc04be46fee2', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });