Waarom je nooit je natte haar mag borstelen

Wedden dat jij dit ook doet?

Herkenbaar: al jaren probeer je een coupe ‘volle bos’ te krijgen, maar je maakt eerder kans op een ‘Guinness world record’-boekvermelding voor meeste gespleten puntjes ooit. Tijd om daar wat aan te doen!

Blame it on… je doucheroutine

In tegenstelling tot wat je door veel haarproducten wijsgemaakt wordt, kun je gespleten puntjes niet herstellen. Geloof ons, er is echt geen product dat dat voor je doet. Zie het als een papiertje dat je door midden scheurt. Je kan het wel lijmen, maar ‘heel’ wordt het nooit meer.

En hoe hard je ook je best gedaan hebt met extra verzorgingsproducten en het vermijden van hittebronnen (hoedje op in de zon etc.), die puntjes blijven. What to do?

Heb je er weleens aan je doucheroutine gedacht?

Je haar is op z’n zwakst als het nat is. Droog haar wordt namelijk beschermd door natuurlijke oliën, nat haar door niks, niente, nada. En daarom is nat haar ook veel vatbaarder voor beschadigingen zoals gespleten puntjes. Dus als je onder de douche vandaan komt en meteen als een gek je haar begint te borstelen, maak je meer kapot dan je lief is.

Hoe kun je dat voorkomen?

Laten we beginnen met het volgende: als je onder de douche vandaan komt, prop je haar dan niet op je hoofd in een handdoek. De handdoek gaat trekken aan je haar, waardoor er strengen afbreken, vooral aan de voorkant. In plaats daarvan gaan we het haar droogdeppen (dus niet wrijven!).

Is het droog? Grijp dan niet direct naar je borstel. Doe in plaats daarvan wat ‘leave in conditioner’ in je haar en gebruik je vingers om door je haar te ‘kammen’. Hiervoor kun je ‘Biosilk 17 Miracle Leave-in conditioner’ gebruiken (€24,50 via Douglas). En dan is het de truc om je haar zo lang mogelijk te laten drogen voordat je het gaat borstelen. You can do it!

Als je haar dan mooi droog is, pak je een grove kam, en begin je je haar van onder af te borstelen (dus niet vanaf de wortel, wat ook een veelgemaakte fout is). Verdeel je haar in stukjes, dus onder, midden, bovenaan. Duurt wat langer, maar je krijgt een stuk minder gespleten puntjes.

Ben je geen fan van een kam? Dan is het misschien de moeite waard om eens te kijken naar een Wet Brush (€14,95 bij Douglas). Deze borstel heeft uiteinden met softtips en zorgt daardoor voor minder haaruitval. Daarnaast is hij speciaal gemaakt om nat haar te ontklitten.

Graag gedaan!

Tips om je haar sneller te laten groeien >

Bron: Beau Monde | Beeld: iStock

Laatste nieuws