Waarom vliegtuigraampjes niet altijd gelijk precies boven je stoel zitten

Frustrerend!

Lees ook

Plof je net neer op je vliegtuigstoel aan het raam (eindelijk!), blijkt dat je meer muur dan raam naast je hebt. Een uitzichtfoto tijdens de vlucht zit er niet in – of je moet je slapende voorbuur wakker willen maken. Irritant!

Maar waarom lopen vliegtuigstoelen en ramen eigenlijk niet gelijk? YouTuber Simon Whistler geeft het antwoord op zijn kanaal ‘Today I found out’.

Wat blijkt: het ongelijk lopen van de stoelen en ramen heeft alles te maken met de vliegmaatschappijen, die zo veel mogelijk geld willen verdienen. Vliegtuigdesigners ontwerpen vliegtuigen zo dat ramen en stoelen gelijk lopen. Vliegmaatschappijen mogen uiteindelijk echter zelf hun inrichting bepalen en daarbij houden ze zich bijna nooit aan de aanbevelingen van de ontwerpers.

De stoelbreedte en hoeveelheid beenruimte maken ze namelijk graag minder groot. Op die manier passen er meer mensen in een vliegtuig en dat betekent meer klanten. Zo kunnen vliegmaatschappijen mensen goedkopere tickets aanbieden, wat weer goed is voor de concurrentiepositie. Ook al zit het iets minder comfortabel en moet je het af en toe aan de raamkant tóch doen zonder een fijn uitzicht. 

Bekijk de complete uitleg van Whistler in deze video:

 
Vliegtuig-survival guide: zo overleef je die lange vlucht >

Laatste nieuws

Zie ook