3 manieren om ongezonde werkgewoontes uit de weg te gaan

Want ze sluipen er gemakkelijker in dan je denkt.

Dag in, dag uit ben je aan het werk en er zijn heel wat gewoontes ingeslopen die niet al te best zijn voor je gezondheid. Je zit bijvoorbeeld van negen tot vijf – zonder onderbreking – achter je computer, wat niet alleen slecht is voor je ogen maar ook voor de lijn.

Als je op zoek bent naar effectieve manieren om ongezonde werkgewoontes als deze uit de weg te gaan, zijn er drie belangrijke dingen die je vanaf vandaag nog zou moeten doen:

1/ Negeer je stress niet

Stress is niet alleen mentaal slopend, het heeft bovendien een grote impact op je lichamelijke toestand. Zo blijkt uit onderzoek dat het kan leiden tot hartproblemen en dat het je stofwisseling kan vertragen. Mensen die lagere stresslevels hebben, zouden zelfs minder last hebben van gewichtstoename.

Maak iedere week en het liefst zelfs iedere dag een goede planning zodat je je taken gedaan kunt krijgen. Als je alles goed indeelt en tussentijdse deadlines voor jezelf stelt, zul je merken dat je minder gestressed bent.

2/ Verander je snackgewoontes

Zelfs als je verantwoord ontbijt, luncht en dineert, kunnen jouw tussendoortjes ervoor zorgen dat je veel te veel calorieën binnenkrijgt. Vooral als je een stresseter bent, heb je vaak niet door wat je nu precies in je mond stopt. Dit betekent niet direct dat snacken ongezond is. Integendeel, uit verschillende onderzoeken blijkt dat de goede manier van snacken er juist voor zorgt dat jij je later op de dag niet overeet.

Let er op wat je eet; worteltjes zijn natuurlijk gezonder dan een stuk chocolade. Eet daarbij niet achter je bureau; zo heb je niet je volle aandacht erbij, wat ertoe leidt dat je al gauw te veel naar binnen werkt.

3/ Blijf sporten

We snappen dat je voor je werkdag begint, weinig zin hebt om te gaan sporten. En ook na je werk kan het lastig zijn om je er nog toe te zetten; je hebt er nu eenmaal al een hele dag opzitten. Toch moet je er een prioriteit van maken. Sporten zorgt er namelijk voor dat er gelukshormonen worden aangemaakt in je lijf en dat je stressniveau daalt. Je moet de eerste paar keer echt even tegen je zin in gaan, maar zodra je eraan gewend bent, wordt sporten een onderdeel van je dag en is het net zo belangrijk voor je als eten en slapen.

7 tips om slimmer te werken en uitgerust naar huis te gaan >

Bron: Lifehack | Beeld: iStock

Laatste nieuws