Is pure, biologische of rauwe chocolade het gezondst?

Nu weet je eindelijk welke chocolade je zonder schuldgevoel kunt eten.

Er is één ding waar (bijna) alle vrouwen het over eens zijn: chocolate is always a good idea. We mogen ons gelukkig prijzen, want de biologische, pure en rauwe varianten passen ook nog eens in vele diëten als ‘verantwoord tussendoortje’. Maar welke van de drie is nu het gezondst is en kun je guilt free wegwerken?

Biologisch

Als de chocoladereep biologisch is, wordt daarmee bedoeld dat 95 procent van de ingrediënten naar biologische standaarden is verkregen. Wat dat betekent? De cacaobonen zijn vrij van insecticiden en pesticiden, en de chocolade bevat geen transvetten en synthetische hulpstoffen.

Rauw

De meeste chocoladerepen worden gemaakt van verhitte cacaobonen die geroosterd of gebrand zijn. Tijdens dit verhittingsproces komen er bepaalde schadelijke stoffen vrij en gaan er voedingsstoffen verloren. Voor raw chocolate worden de bonen niet verder verhit dan 46 graden. Hierdoor blijven de antioxidanten intact. Daarnaast worden er geen suikers toegevoegd aan het product en zijn de vetten vooral natuurlijk.

Puur

Al vanaf een percentage van 35 procent cacao wordt een chocoladereep volgens Europese standaarden ‘puur’ genoemd. In de realiteit zou een reep minstens 50 procent cacao moeten bevatten om puur te smaken, maar wil je echt gezond doen, dan kies je voor een reep die voor minstens 70 procent uit cacao bestaat. Hoe hoger het cacaopercentage, hoe minder suiker, hoe gezonder de chocolade.

Eindstand? Van deze drie soorten kun je met een gerust hart een stukje nemen, maar de gezondste variant is rauwe, biologische chocolade die minstens 70 procent cacao bevat. Aha!

Waarom een reep Tony’s Chocolonely niet uit gelijke blokjes bestaat >

Bron: Het Laatste Nieuws | Beeld: iStock

Laatste nieuws