De beste momenten uit Michelle Obama’s speech over Trumps vrouwenhaat

Ze blijft bewijzen wat voor powervrouw ze is.

Donderdag nam Michelle Obama het op voor de vrouwen en jonge meisjes in Amerika met een krachtige en gepassioneerde speech. Ze haalde – zonder zijn naam te noemen – uit naar Donald Trump vanwege zijn seksistische opmerkingen. De first lady was open over hoe de haat tegen vrouwen haar én miljoenen Amerikaanse vrouwen en kinderen heeft geraakt. Gemist? Dit waren haar beste uitspraken:

1/ “Het liefst zou ik doen alsof dit niet gebeurt en een normale speech houden, maar het zou oneerlijk en onoprecht zijn als ik door zou gaan alsof dit allemaal een nare droom was. Dit is iets wat we niet kunnen negeren; dit is niet iets wat we niet kunnen wegstoppen. Dit was niet ‘gewoon’ wat geklets in de kleedkamer.”

2/ “Als ik het hoor, word ik er persoonlijk door geraakt. En ik weet zeker dat velen van jullie hetzelfde hebben, vooral vrouwen. De beschamende woorden over onze lichamen. Het disrespect voor onze ambities en intelligentie. Het idee dat je alles kunt maken tegenover vrouwen. Het is wreed en beangstigend. En de waarheid is dat het pijn doet. Het doet echt pijn.”

3/ “Het is dat misselijke gevoel dat je krijgt wanneer je over straat loopt en een willekeurige man vulgaire woorden naar je roept over je lichaam. Of wanneer een man net iets te dicht bij je staat, net iets te lang naar je kijkt. Totdat jij je ongemakkelijk voelt in je eigen lichaam. Het gevoel dat te veel vrouwen wel eens hebben gehad toen een man ze greep terwijl ze ‘nee’ zeiden, maar hij niet luisterde.”

4/ “Dit is niet de gebruikelijke politiek. Dit is een schande. Het is onacceptabel en het maakt niet uit voor welke partij je bent – democratisch, republikeins of onafhankelijk – geen enkele vrouw verdient het om zo behandeld te worden. Niemand van ons verdient het.”

5/ “Dit moet nu stoppen, want sta hier eens bij stil: als het al zo pijnlijk is voor volwassen vrouwen, wat zal het dan doen met onze kinderen? Welke boodschap krijgen kleine meisjes mee over hoe ze eruit zouden moeten zien en hoe ze zich zouden moeten gedragen? Wat leren ze over de waarde van hun intelligentie, als mens zijnde? Over hun dromen en aspiraties?”

6/ “Laat dit heel duidelijk zijn: sterke mannen, mannen die echte rolmodellen zijn, hoeven vrouwen niet naar beneden te halen om zichzelf krachtiger te voelen. Mensen die echt sterk zijn, helpen anderen. Mensen die echt krachtig zijn, brengen anderen samen en dat is wat we nodig hebben in onze nieuwe president.”

7/ “Er staat zo veel op het spel in deze verkiezing. De keuze die op 8 november gemaakt wordt, bepaalt of we een president hebben die mensen met respect behandelt of niet. Een president die vecht voor kinderen, goede scholen, banen en onze families. Een president die erin gelooft dat vrouwen het recht hebben om hun eigen keuzes te maken over hun lichamen en gezondheid of niet. Dat staat er op het spel, dus we kunnen het ons niet veroorloven om thuis te blijven op 8 november.”

Waarom Michelle Obama onze favo first lady OOIT is >

Beeld: ANP/Youtube 

Laatste nieuws