Science says: hoelang je gaapt zegt iets over de grootte van je hersenen

En wel dit.

Gapen een teken van moeheid? Think again! Gapen zou een manier zijn om je hersenen af te koelen. Onderzoek wijst dit uit én voegt eraan toe dat een langere gaap een teken is van grotere hersenen.

Zoogdieren met een groter brein, dus ook mensen, zouden volgens de studie – gepubliceerd in Biology Letters – langer gapen. Er zou een link bestaan tussen de lengte van de gaap en het massagewicht van de hersenen. 

Het onderzoeksteam onder leiding van Andrew Gallup verzamelde voor de studie gegevens over het gewicht van de breinen van 29 verschillende soorten zoogdieren. Daarna werd de lengte van de gaap van deze 29 species gemeten.

Aan het eind van het onderzoek had het team 205 gapen bestudeerd, waaronder die van mensen, de Afrikaanse olifant en de buidelrat. Mensen gapen gemiddeld zeven seconden, vhimpansees gapen zo’n vijf seconden en muizen doen hun bekje maar 1,5 seconde open.

We gapen niet alleen om extra zuurstof in het bloed te krijgen maar ook om ons brein af te koelen. Ten eerste gebeurt dit doordat je frisse lucht naar binnen ademt, ten tweede span jij je gezichtsspieren eerst aan en dan laat je ze weer los; hierdoor stroomt er meer bloed door je schedel. Gevolg? De hitte vindt een weg naar buiten via je bloed en je brein koelt af. Dit betekent wel dat een groter brein meer lucht van buitenaf nodig heeft om af koelen én meer tijd nodig heeft om de hitte weg te laten stromen. Eindstand: mensen die langer gapen, hebben dus grotere hersenen. Aha!

Waarom gapen zo aanstekelijk werkt >

Bron: Metro UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws