Dit betekenen de witte vlekjes op je nagels dus écht

Het heeft dus niets te maken met calciumtekort.

Soms móet je gewoon nagellak dragen, want van die witte vlekjes op je nagel wordt niemand vrolijk. Veel mensen denken dat een tekort aan calcium of zink de oorzaak is, maar dat blijkt niet waar te zijn. Waar ze dan wel echt vandaan komen? De mannen van SciShow leggen het uit.

Wat ze voorop willen stellen is dat de vlekjes allesbehalve gevaarlijk zijn. Toch bestaat er – net als voor ieder lichamelijk kwaaltje – wel een medische term voor, namelijk ‘puncate leukonychia’. Ook wel melkvliesjes. Ze ontstaan niet door een tekort aan calcium of zink, maar zijn het gevolg van een zogenaamd nageltrauma.

Stoot

Heb je bijvoorbeeld je nagel tegen de tafel gestoten, dan kan er een wit vlekje ontstaan. Er worden namelijk continu nieuwe cellen aangemaakt om je nagel te vormen en door een stoot kan dit proces verstoord worden. Het gevolg? Een wit plekje op je nagel.

Je krijgt zo’n vlekje echter pas lang nadat je je gestoten hebt. Nagels groeien namelijk met zo’n 3,5 millimeter per maand; erg langzaam dus, waardoor je het plekje pas ziet zodra de nagel verder groeit.

Infectie

Daarnaast kun je vlekjes krijgen door een infectie. Je lichaam heeft deze met volle kracht bestreden, waardoor de groei van je nagels op een lager pitje is komen te staan. 

Deze nagellaktrend is oogverblindend mooi >

Bron: SciShow | Beeld: iStock, KIJK

Laatste nieuws