Gemakkelijk de kilometers bijhouden die je gerend hebt, zien hoe hard je gelopen hebt én deze gegevens gemakkelijk delen via social media: het zijn de voordelen van een sport app, maar of je ook echt gezond bezig bent met zo’n applicatie valt te betwisten. Volgens onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven ben je zo namelijk meer bezig met je prestaties dan je gezondheid.
Hardloop-apps als Runkeeper en Runtastic zouden volgens onderzoeker Steven Vos, Hoogleraar Sport en Bewegingsbeleid van de Fontys Sporthogeschool, meer kwaad dan goed doen. Dit geldt zeker voor ongetrainde hardlopers. “De meeste apps monitoren hoeveel er gelopen wordt en doen te weinig met het geleidelijk aan opbouwen van trainingen en het voorkomen van blessures”, vertelt hij in een interview met Radio 1. “Door te veel te focussen op prestaties ontstaan blessures, zeker bij mensen die weinig ervaring hebben met de sport, en hun lichaam nog niet kennen.”
Vos zegt daarmee niet dat er alleen maar slechte hardloopapps bestaan; Start 2 Run met Evy Gruyaert is een van de uitzonderingen. Deze app helpt gebruikers – in tegenstelling tot bijvoorbeeld Runkeeper – rustig op te bouwen tot ze vijf kilometer kunnen lopen. Maar het kan nog beter: de onderzoeker focust zich nu op het ontwikkelen van een app die hardlopers een gepersonaliseerd trainingsschema biedt. Dit zou overbelasting moeten voorkomen. “We proberen systemen te ontwikkelen die in staat zijn om mensen op hun beleving aan te spreken en anders te gaan coachen.”
Van hardlopen word je slimmer >
Bron: Gazet van Antwerpen | Beeld: iStock