Goed nieuws! Polen verwerpt strenge abortuswet na hevige protesten

En terecht.

Lees ook

In Polen zou een heftige nieuwe wet ingaan, die abortus volledig illegaal zou maken, zélfs na verkrachting of incest. Maar dankzij hevige protesten van Poolse vrouwen gaat de nieuwe wet gelukkig toch niet door. 

In het gelovige land is abortus op dit moment alleen toegestaan na verkrachting, of wanneer het ongeboren kind een afwijking heeft. Volgens de nieuwe regels zou een zwangerschap helemaal niet meer beëindigd mogen worden, behalve wanneer het leven van de zwangere vrouw in gevaar is. Bij overtreding van de wet zou de vrouw een celstraf kunnen krijgen van drie maanden tot vijf jaar. Daarnaast zou ook de arts die de abortus uitvoerde vervolgd worden.

In eerste instantie kreeg het voorstel veel steun van de conservatieve regeringspartij Partij voor Gerechtigheid en Recht (PiS), die de meerderheid heeft. Deze week moest het parlement er echter nogmaals over stemmen, en na alle protesten stemden slechts 58 mensen voor, tegenover 352 tegen-stemmers.

Het wetsvoorstel schoot bij veel vrouwen in het verkeerde keelgat en zij gingen maandag massaal de straat op. In totaal protesteerden zo’n 100.000 vrouwen in verschillende steden, geheel in het zwart gekleed en onder de hashtag #BlackMonday. Met succes, dus. Gelukkig maar!

Dit zijn de 10 meest invloedrijke First Lady’s >

Beeld: Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook