Zangeres Giovanca laat haar stem horen voor Plan Nederland

En ook jouw hulp is ontzettend hard nodig.

Lees ook

Op 11 oktober is het weer Wereldmeisjesdag: dé dag om stil te staan bij de positie van meisjes overal ter wereld. Dit jaar vraagt Plan Nederland specifiek aandacht voor kindhuwelijken, met de campagne ‘Loud about Girls’, omdat iedere drie seconden een meisje jonger dan achttien trouwt. De impact hiervan is enorm; het vernielt in één klap de toekomst van deze meisjes.

Met de nieuwe campagne wil Plan iedereen bewust maken van de situatie waarin miljoenen meisjes verkeren. “Vrijheid is niet voor alle meisjes op de wereld vanzelfsprekend”, aldus Plan-ambassadrice en zangeres Giovanca. “Meisjes krijgen op veel plekken in de wereld niet of nauwelijks de kans om zich te ontwikkelen. Ze worden uitgehuwelijkt, klein gehouden, misbruikt en hebben vaak geen toegang tot onderwijs of gezondheidszorg. Daarvoor laat ik, samen met Plan Nederland, mijn stem horen.” 

Altijd al sponsor

Giovanca zet zich al jaren in voor Plan, ook al voordat ze officieel ambassadeur werd. “Al op de lagere school hadden we met de klas een sponsorkind”, vertelt ze ons. “En in mijn middelbare schooltijd ben ik ook zelf een kind gaan sponsoren. Mijn ouders verklaarden me voor gek, want ik had natuurlijk geen vast inkomen. Ik nam allerlei baantjes aan en zocht manieren om het waar te kunnen maken. Ik had immers al een foto van het kind in de bus gekregen en wilde daarvoor zorgen. Ik bedoel, don’t take the child away from me.” In 2008 ging Giovanca met Plan Nederland mee naar het Afrikaanse Sierra Leone voor de ‘Because I’m a Girl’-campagne. “Toen raakte ik in gesprek met de organisatie. Zij wisten niet dat ik ze al heel lang kende en al heel lang sponsor was.” Nadat haar passie voor Plan duidelijk werd, werd Giovanca gevraagd als ambassadeur.

Kansen voor meisjes

“Vanaf dat moment heb ik heel veel campagnes meegemaakt, allemaal even belangrijk”, zegt ze. “Ik voel voor iedere campagne evenveel, maar dit is de eerste keer sinds ik zelf moeder ben (nu een halfjaar, red.) en ik merk dat mijn gevoelens nu nog dieper gaan. Ik kan me niet voorstellen dat mijn kind niet de kansen krijgt die ik heb gekregen. Mijn gevoelens zijn versterkt en ik wil me nog harder inzetten. Ik wil dat ieder meisje kan opgroeien tot haar ‘full potential.’ Als ze daar op jonge leeftijd in wordt belemmerd, is dat ontzettend zonde.”

Alle campagnes van Plan zijn gericht op een betere positie van meisjes, vertelt de zangeres. “De campagne, Loud about Girls, is specifiek gericht tegen kindhuwelijken, waar ik en veel andere muzikanten letterlijk onze stem voor laten horen. Zo hebben we al gratis concerten gegeven op verschillende treinstations, hoor je ons op de radio en geven Sabrina Starke, Krystl, Elske DeWall en ikzelf huiskamerconcerten.” 

Kindhuwelijken

Kindbruiden worden meegegeven aan een vaak wildvreemde man en moeten meestal stoppen met school. De meisjes zijn vaak slachtoffer van huiselijk geweld en krijgen veel te jong kinderen. De opbrengst van deze actie wordt besteed aan een project tegen kindhuwelijken in Zambia, waar opvanghuizen worden gerealiseerd voor meisjes die uitgehuwelijkt dreigen te worden. Op deze opvanglocaties zijn de meisjes veilig en gaan ze gewoon naar school.

Help!

Jouw hulp is hard nodig en je kunt gemakkelijk een steentje bijdragen. Plan Nederland heeft namelijk een sms-actie opgezet: van 3 tot en met 23 oktober kun je het woord ‘GIRLS’ sms-en naar 4333. Hiermee doneer je 1 euro. “Het is een kleine moeite en een klein bedrag, maar het kan een enorm verschil maken”, aldus Giovanca.

Het mooie? In het kader van Wereldmeisjesdag wordt het bedrag vandaag op 11 oktober verdubbeld. Door te sms-en maak je kans op een exclusief huiskamerconcert van Giovanca, Sabrina Starke of Elske DeWall bij Plan Nederland.

Laatste nieuws

Zie ook